Hlavní obsah

Putin je na summitu G20 pod tlakem, s Merkelovou jednal šest hodin

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se na summitu skupiny G20, která sdružuje největší světové ekonomiky dočkal velmi chladného přijetí, kvůli událostem na východě Ukrajiny. Podle některých zdrojů dokonce ruská delegace změnila program druhého dne jednání a Putin by mohl odcestovat dříve. V noci na neděli místního času jednala s Putinem šest hodin německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Alain Jocard, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu zemí G20

Článek

Výčitky a tlak západních činitelů na šéfa Kremlu jsou tak silné, že Putin možná odjede z australského Brisbane dříve, než se plánovalo. Informovaly o tom alespoň agentury Reuters a AFP s odvoláním na člena doprovodu ruského prezidenta. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov to ale podle agentury Interfax vzápětí odbyl jako "naprostý nesmysl".

Zdroj AFP z ruské delegace nicméně následně upřesnil, že Putin zůstane do konce jednání, ale podle všeho se nezúčastní slavnostní recepce na závěr summitu. "Program druhého dne se změnil," uvedl činitel, který nechtěl být jmenován. Místo recepce se prý Putin setká s novináři.

Kanadský premiér si nebral servítky

Mezi nejméně přívětivé přivítání Putina v Brisbane patřilo podle agentury AP potřesení rukou s kanadským premiérem Stephenem Harperem. "Myslím, že vám podám ruku, ale řeknu vám jen jediné: stáhněte se z Ukrajiny," citoval Harperova slova jeho mluvčí Jason MacDonald. Pokud jde o Putinovu reakci, mluvčí se omezil na konstatování, že nebyla pozitivní.

Ruský prezident si vyslechl výčitky kvůli Ukrajině i při setkáních s řadou dalších západních vůdců, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollanda a zejména německé kancléřky Angely Merkelové.

Merkelové vysvětloval Putin ruský přístup k Ukrajině

Merkelová jednala s Putinem celkem šest hodin. Nejprve dvě hodiny mezi čtyřma očima, posléze se k nim přidal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Putin podle prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova opět Merkelové podrobně vysvětloval odstíny ruského a evropského přístupu ke konfliktu na Ukrajině. Tématem byly i ruské vztahy s Německem a Evropskou unií, řekl Peskov bez dalších podrobností.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a australský premiére Tony Abbot na summitu zemí G20

Velmi ostrý byl vůči Rusku ještě před zahájením summitu americký prezident Barack Obama. Při projevu na Queenslandské univerzitě krom jiného označil postup Moskvy vůči Ukrajině za agresi, která ohrožuje celý svět. [celá zpráva]

Putin nicméně v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD vyslovil naději, že ukrajinská krize skončí a vztahy Ruska se západními zeměmi budou opět normální. [celá zpráva]

EU bude ladit další postup

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v sobotu sdělil, že vedoucí evropští činitelé budou v neděli na okraj vrcholné schůzky G20 jednat o ukrajinském konfliktu s Obamou. V pondělí pak budou ministři zahraničí EU hovořit o případných dalších krocích vůči Rusku, včetně nových sankcí.

Ukrajinská vláda a západní země včetně NATO a pozorovatelů OBSE Rusko obviňují, že v posledních dnech vyslalo proruským separatistům na východě Ukrajiny výrazné posily - vojáky, ale zejména těžkou výzbroj, zahrnující mimo jiné tanky, děla a protiletecké systémy. Podle Západu tak Moskva torpéduje ujednání dosažená počátkem září v Minsku. Patří mezi ně i příměří, které se stále porušuje a od povstaleckých, mezinárodně neuznaných voleb čím dál intenzivněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám