Hlavní obsah

Boko Haram ovládla město, z něhož unesla nigerijské dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Muslimští radikálové ze sekty Boko Haram ovládli město Chibok na severovýchodě Nigérie. Z něj v dubu unesli přes 250 dívek. Uvedla to BBC s odvoláním na obyvatele, kteří z města utekli.

Foto: ČTK/AP

Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau se svými muži

Článek

Boko Haram zahájila útok na Chibok ve čtvrtek večer. V posledních měsících islámští radikálové útočili na sousední vesnice. Senátor za stát Borno Ali Ndume řekl BBC, že bezpečnostní síly město nebránily a hned po útoku Boko Haram utekly.

Obyvatelé řekli zpravodajskému serveru Sahara Reporters, že bojovníci Boko Haram mířili do centra města. Oznámili, že ho připojují ke svému chalífátu.

Přestože dubnový únos dívek vyvolal pozornost na celém světě, bezpečnostní situace v Chiboku se nezlepšila, přestože obyvatelé si opakovaně stěžovali, že region není dobře chráněný.

Mnoho místních se ještě před čtvrtečním útokem odstěhovalo do bezpečnějších oblastí. Zpravodaj BBC Will Ross uvedl, že nigerijská armáda opakovaně selhala při obraně měst, která se pak stala kořistí Boko Haram. Radikální islámská sekta tak úspěšně zvětšuje území pod svou kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám