Hlavní obsah

Do Moskvy přijede vysoký představitel KLDR

Pchjongjang/Moskva

Zvláštní severokorejský vyslanec navštíví příští týden Rusko. Do Moskvy v pondělí přicestuje blízký spolupracovník Kim Čong-una vicemaršál Čche Rjong-he, uvedla v pátek severokorejská agentura KCNA. Účel návštěvy, kterou následně potvrdila ruská strana, Pchjongjang nesdělil.

Foto: Profimedia.cz

Čche Rjong-he při návštěvě Jižní Koreje

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí upřesnilo, že Čche by měl přijet v pondělí 17. listopadu do Moskvy, odkud bude pokračovat do měst Chabarovsk a Vladivostok na ruském dálném východě. Návštěvu ukončí 24. listopadu. Ministerstvo uvedlo, že by Rusko chtělo se severokorejským činitelem jednat o hospodářských vztazích, situaci na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii a dalších mezinárodních otázkách.

Severní Korea má zájem na zlepšení vztahů s Ruskem vzhledem k oslabování svazku s jejím tradičně nejbližším spojencem Čínou, kterou rozhořčil loňský třetí severokorejský jaderný test a raketové zkoušky. Lavírování mezi Čínou a Ruskem je pro severokorejskou politiku typické už od poloviny padesátých let.

Návštěva Čche Rjong-hea v Rusku je také dávána do souvislosti s očekávaným nezávazným hlasováním Valného shromáždění OSN o rezoluci týkající se porušování lidských práv v KLDR.

Loni Čche Rjong-he jednal v Číně s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem, jemuž slíbil, že KLDR podnikne kroky k obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu.  [celá zpráva]

Letos byl jedním z členů severokorejské delegace, která přijela do Inčchonu na závěr asijských her a jednala s vysokými jihokorejskými představiteli. Právě její návštěva přispěla k opatrnému obnovení dialogu mezi oběma zeměmi.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám