Hlavní obsah

Libérie odvolala výjimečný stav kvůli ebole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monrovia

Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová odvolala výjimečný stav zavedený kvůli epidemii krvácivé horečky eboly. Podle hlavy státu to ale neznamená, že boj s ebolou končí. Informovala o tom v pátek stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová

Článek

Epidemie si v západní Africe vyžádala více než pět tisíc obětí. Libérie je jednou nejpostiženějších zemí, v poslední době je tam však nákaza na ústupu.

Prezidentka Sirleafová v projevu k národu oznámila, že ruší noční zákazy vycházení a povoluje znovu konání každotýdenních trhů po celé zemi. Úřady se také podle ní připravují na opětovné otevření škol.

Liberijská vláda zavedla výjimečný stav v srpnu. Místní samosprávy jím dostaly pravomoc omezovat pohyb lidí na veřejnosti v zájmu ochrany zdraví.

Počet nakažených ebolou ovšem stále roste, oznámila ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Nově se s nákazou potýká Mali. [celá zpráva]

Charitativní organizace Lékaři bez hranic mezitím oznámila, že od prosince začne ve třech střediscích v Guineji a Libérii testovat nové vakcíny proti ebole. Testů se zúčastní zhruba 400 lidí. Výsledky mají být známy v únoru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

OSN nemá dost peněz na boj s ebolou

Organizace spojených národů nemá dost prostředků na to, aby dokázala zlikvidovat současnou epidemii eboly. BBC to řekl Tony Banbury v Ghaně, kde je kancelář...

Výběr článků

Načítám