Hlavní obsah

Krejčíř a Pistorius prý spolu ve vězení cvičí

– Johannesburg

Trestně stíhaný Radovan Krejčíř a světoznámý paralympik Oscar Pistorius spolu ve věznici v jihoafrické metropoli Pretoria začali cvičit na stejném sportovním náčiní. Uprchlý Čech podle jihoafrické agentury SAPA tvrdí, že sportovní vybavení, které dostal k dispozici on, začal Pistorius po svém příchodu do věznice také využívat. Nakonec prý začali cvičit spolu.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Krejčíř i Pistorius pobývají v pretorijské věznici Kgosi Mampuru. Někdejší český podnikatel je zatím ve vazební cele, protože soudy v Jihoafrické republice projednávají tři trestní kauzy, v nichž figuruje. Obžalován je z únosu, pašování drog a z pokusu o vraždu. Stíhán je navíc i v Česku, které žádá Jižní Afriku o Krejčířovo vydání.

Pistorius byl v celosvětově ostře sledované kauze v říjnu odsouzen na pět let vězení za zastřelení své přítelkyně modelky Reevy Steenkampové. Když Pistorius přišel do nápravného zařízení, musel s ním Krejčíř začít sdílet sportovní náčiní.

Krejčíř poslal jihoafrickému ministrovi vězeňství Michaelu Masuthovi, vedení tamní vězeňské správy, veřejné ochránkyni práv Thuli Madonselaové či nevládní organizaci Amnesty International dopis, v němž si na své podmínky ve vězení stěžuje.

Foto: Phill Magakoe, Reuters

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

„Moje náčiní bylo při jeho příchodu do tohoto zařízení nabídnuto panu Oscaru Pistoriusovi,... bez mého vědomí,” píše Krejčíř. Ujišťuje, že nic nenamítal proti tomu, aby jeho náčiní používal. „...ve skutečnosti jsme já a pan Pistorius začali cvičit spolu."

Avšak minulou neděli prý bylo sportovní vybavení odstěhováno do návštěvnické zóny a pak do jedné cely v přízemí věznice. V Krejčířově cele podle SAPA pro náčiní místo nebylo.

Sebrali mu televizi

Krejčíř si rovněž stěžuje, že mu sebrali televizi poté, co se v médiích objevilo tvrzení, že má přístup k satelitní službě DSTV. Krejčíř tvrdí, že mu věznice vzala jeho paměťová média se staženými pořady s českými titulky, materiálem ke čtení a poznámkami k soudnímu procesu. „Dnes (ve čtvrtek) jsem byl informován, že flešky mi byly zabaveny a nebudou mi vráceny,” stěžuje si Krejčíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám