Hlavní obsah

Rusko rozmístilo u Austrálie čtyři lodě, plují tam křižník i torpédoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko severních břehů Austrálie se pohybují čtyři ruské lodě. Australský premiér Tony Abbott označil přítomnost ruských plavidel v regionu za demonstraci síly Moskvy v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi napjaté po sestřelení malajsijského letadla MH 17 na východě Ukrajiny. Letadlem cestovaly desítky australských občanů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Australská armáda monitoruje plavidla ruských námořních sil, která v současnosti proplouvají mezinárodními vodami severně od Austrálie," uvedly australské ozbrojené složky v prohlášení. Mezi plavidly jsou těžce ozbrojený křižník, torpédoborec, vlečný člun a loď sloužící k doplňování paliva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruské lodě se v blízkosti australského pobřeží objevily krátce před zahájením summitu skupiny G20 v australském městě Brisbane. Tam už dorazil ruský prezident Vladimir Putin.

Ruské námořnictvo již v minulosti rozmísťovalo svá plavidla v souvislosti s významnými mezinárodními schůzkami. "Není nic neobvyklého, že Rusové nasazují své síly v blízkosti významných mezinárodních konferencí, a nezapomínejme, že Rusko v poslední době podstatně více demonstruje svou moc než dříve," konstatoval Abbott. "Bohužel jsme v současné době svědky velké demonstrace síly Ruska na Ukrajině," dodal.

Vůdci zemí skupiny G20, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, budou v Brisbane jednat v sobotu a v neděli. Tématem má být především podpora globálního ekonomického růstu, očekává se ale také diskuse o politických otázkách, včetně krize na východní Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám