Hlavní obsah

Indická policie zadržela lékaře, který sterilizoval desítky žen. 13 jich zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická policie zadržela lékaře, který v sobotu sterilizoval více než osm desítek žen, z nichž nejméně 13 zemřelo a desítky dalších jsou kvůli komplikacím v nemocnici. Sdělil to ve čtvrtek podle agentury AFP představitel místní policie.

Foto: Profimedia.cz

Indická policie

Článek

Podle úřadů lékař R. K. Gupta všechny zákroky provedl v opuštěné soukromé nemocnici s pomocí dvou asistentů během zhruba pěti až šesti hodin. Porušil tak prý nařízení, podle kterého se smí za den provést jen 30 sterilizací.

Zástupce okresní policie v Bilaspúru v centrální části Indie uvedl, že chirurg byl ve středu večer zadržen, aby byl podroben výslechu. Ve čtvrtek by měl stanout před soudem státu Čhattísgarh.

Dostaly zaplaceno

Hromadné sterilizace žen i mužů se pravidelně provádějí na řadě míst Indie a některé státy osobám, které tento zákrok podstoupí, nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí milióny obyvatel. Operace se často provádějí v zoufalých hygienických podmínkách.

R. K. Gupta v sobotu zákrok provedl 83 ženám, které za něj dostaly náhradu ve výši 1400 rupií (zhruba 500 Kč). Pacientky po zákroky začaly zvracet a klesl jim krevní tlak.

Poté, co případ vyšel najevo, vyrazily ve středu desítky lidí do ulic správního střediska státu Rájpuru. Demonstranti, mezi nimiž byli většinou stoupenci opozice, požadovali demisi šéfa tohoto státu a ničili vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám