Hlavní obsah

Nejmocnějším člověkem světa je Putin

Aktualizováno

Nejmocnější osobností světa je ruský prezident Vladimir Putin. V čele žebříčku je už druhý rok v řadě, předtím první místo patřilo americkému prezidentu Baracku Obamovi, který je nyní druhý. Pořadí nejmocnějších lidí zveřejnil ve středu americký časopis Forbes.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prvních pět pozic je stejných jako minulý rok. Třetí je čínský prezident Si Ťin-pching, čtvrtý papež František a pátá je německá kancléřka Angela Merkelová. Ta je současně jednou z devíti žen, které se letos v seznamu objevily. V první desítce jsou dvě, kromě Merkelové ještě šéfka americké centrální banka Fed Janet Yellenová, která skončila šestá.

V žebříčku se objevilo celkem 72 osobností. Je to kvůli tomu, že každý člověk v seznamu má zastupovat 100 miliónů obyvatel planety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žebříček vytvářejí editoři časopisu, vychází z finančních zdrojů, moci, kterou daný člověk má a také z odhadu počtu lidí, které svou osobností a činy zasahuje.

Jedním z nováčků ve skupině nejmocnějších lidí je chalífa abú Bakr Bagdádí, hlava Islámského státu. Podle Forbesu je 54. nejmocnějším člověkem planety.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun skončil čtyřicátý.

Deset nejmocnějších lidí světa
1.Vladimir Putinruský prezident
2.Barack Obamaamerický prezident
3.Si Ťin-pchingčínský prezident
4.papež Františekhlava katolické církve
5.Angela Merkelováněmecká kancléřka
6.Janet Yellenovášéfka Fed
7.-8.Biil Gatesmecenáš, zakladatel Microsoftu
7.-8.Mario Draghišéf Evropské centrální banky
9.Larry Page a Sergey Brinzakladatelé Google
10.David Cameronbritský premiér

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám