Hlavní obsah

Dav v Pákistánu upálil zaživa křesťanský pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Běsnící dav muslimů v pondělí v Pákistánu zaživa upálil pár křesťanů kvůli tomu, že údajně znesvětili korán, uvedla v úterý tamní policie. Podle BBC se policisté jejich životy snažili zachránit, ale proti přesile neměli šanci, dav útočil i na ně.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánská policie

Článek

„Včera došlo v naší oblasti k znesvěcení svaté knihy koránu a dnes dav nejprve pár bil a pak hodil jejich těla do ohně v cihelně,“ řekl v pondělí agentuře AFP policista Bin Jamín z města Kot Radá Kišan ležícího asi šedesát kilometrů od Láhauru.

Pětatřicetiletý Šahzád Masih a jeho o čtyři roky mladší žena Šamma v cihelně pracovali. Její majitel je zamkl v místnosti, kde žili, protože údajně spálili několik stránek koránu. Ráno na ně zaútočilo několik desítek muslimských mužů vedených duchovními. Zachránit se podařilo jen jejich čtyři děti, které chtěl dav taky upálit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rouhání byla jen záminka

Příbuzný páru Emmanuel Sarfraz uvedl, že obvinění bylo vykonstruované. Skutečným důvodem vraždy bylo to, že dvojice chtěla opustit práci v cihelně, protože nedostávala dost peněz.

Podle místních ochránců lidských práv je obvinění z rouhání v zemi často zneužíváno proti menšinám či proto, aby se zúčastnění jedinci vypořádávali s osobními spory. V Pákistánu, kde žije asi 180 miliónů lidí, jsou asi tři milióny křesťanů. Většinou patří k nejchudším vrstvám obyvatelstva.

Organizace bojující za lidská práva požadují zrušení zákona o rouhání, který neobsahuje přesnou definici tohoto přečinu. Za něj hrozí trest smrti, za křivé obvinění z rouhání naopak nehrozí žádný trest.

Útočníci jsou sice většinou odsouzeni k smrti, ale soud vyšší instance rozsudek obvykle pro nedostatek důkazů zvrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám