Hlavní obsah

Příměří neexistuje, zajaté školačky už byly provdány, tvrdí sekta Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská islamistická sekta Boko Haram tvrdí, že žádné příměří s tamější vládou uzavřeno nebylo, přestože o tom nedávno Abuja informovala. Agentura AFP s odkazem na vedení hnutí také uvedla, že ani v budoucnu islamisté s představiteli vlády jednat nehodlají.

Foto: Profimedia.cz

Abubakar Shekau na záběru z videa

Článek

Šéf organizace Abubakar Shekau na videonahrávce zaslané AFP také uvádí, že více než 200 školaček unesených po letošním přepadení dívčí školy ve městě Chibok, jež podle tvrzení vlády měly být jako součást dohody o příměří propuštěny na svobodu, byly konvertovány k islámu a provdány.

Podle Shekaua zadržují islamisté od července jednoho německého občana.

Nigerijská vláda oznámila v polovině října, že se s islamisty dohodla na příměří. Násilnosti ale pokračují. V pátek exploze tří náloží na rušném autobusovém nádraží ve městě Gombe na severovýchodě Nigérie zabila nejméně osm lidí, další více než tři desítky osob utrpěly zranění. Minulý týden bylo uneseno zhruba 60 žen a dívek ze dvou měst nedaleko Chiboku. Několik desítek žen a dívek zmizelo rovněž ve státu Adamawa.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Lidé v Abuji protestují proti únosům žen sektou Boko Haram.

Organizace Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy tak učinily už loni. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina zabila přes 3000 lidí, celkem násilnostem podlehlo až 10 000 osob. Kolem 700 000 lidí muselo kvůli bojům opustit své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám