Hlavní obsah

Kapitán potopeného jihokorejského trajektu si podle žalobců zasluhuje smrt

Gwangžu

Trest smrti požaduje u soudu v Gwangžu v Jižní Koreji žaloba pro kapitána trajektu Sewol, který se v dubnu potopil u ostrova Čedžu. Nehodu nepřežilo více než 300 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka jihokorejského trajektu stanula před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Osmašedesátiletý kapitán I Čun-sok se podle žalobců, kteří v pondělí v závěrečné řeči shrnuli své argumenty, dopustil zabití z nedbalosti. „Utekl z lodi, aniž by se snažil cestující zachránit. Vymlouval se a lhal. Neprojevil lítost,“ citovala agentura AFP žalobce.

Kapitán neřídil záchrannou akci a loď navzdory pravidlům opustil předčasně, když na ní byly ještě stovky lidí, kteří se pak utopili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I Čun-sok tvrdí, že lidé jeho nařízení k evakuaci ignorovali. U soudu přiznal, že byl v době nehody zmatený a ne zcela při smyslech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video dokazuje, že kapitán trajektu byl mezi prvními zachráněnýmiVideo: Reuters

Trajekt s více než 470 lidmi na palubě se potopil v polovině dubna. Plavidlo bylo přetížené. Nepřežilo 304 lidí, těla desítky z nich se dodnes nenašla. Nehoda vedla k rezignaci premiéra Čong Hong-wonga.

Foto: ČTK/AP

Stráž přivádí lodního kapitána I Čun-soka k soudu.

Trestnímu stíhání čelí také 15 členů posádky a majitelé lodi. Pro čtyři členy posádky navrhl v pondělí žalobce doživotní trest.

Pátrání po deseti nezvěstných pokračuje. Jejich rodiny se vyslovily proti vyzvednutí vraku trajektu, dokud nebudou těla nalezena, informovala v pondělí agentura Jonhap.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám