Hlavní obsah

Mosambické prezidentské volby vyhrál bývalý student z Brna

Maputo

Vítězem prezidentských voleb v jihoafrickém Mosambiku je Filipe Nyusi, který kandidoval za vládní stranu Frelimo. Ukazují to prozatímní výsledky hlasování zveřejněné volební komisí. Nyusi vystudoval vojenskou akademii v Brně a zemi zřejmě povede následujících pět let. Jeho strana pravděpodobně obhájila i většinu v parlamentu.

Foto: Grant Lee Neuenburg, Reuters

Filipe Nyusi vystudoval vojenskou akademii v Brně

Článek

Prezidentské, parlamentní a regionální volby se v Mosambiku konaly již 15. října. Po sečtení všech hlasů komise v pátek uvedla, že Nyusi získal 57 procent. Pro jeho největšího rivala Afonsa Dhlakamu ze strany Renamo hlasovalo 36 procent voličů a Davizovi Simangoovi ze strany MDM dalo svůj hlas sedm procent lidí.

Aby mohly být výsledky považovány za definitivní, musí je však ještě potvrdit ústavní soud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poražená strana Renamo už ale volby napadla s tím, že při nich docházelo k rozsáhlým podvodům. Podle mezinárodních pozorovatelů ale proběhly v souladu s mezinárodními standardy. Afonso Dhlakma se od roku 1992 účastnil všech voleb, nikdy v nich však nezvítězil.

Chce rozšířit spolupráci s ČR

Současného prezidenta Armanda Guebuzu tak nahradí s největší pravděpodobností Filipe Nyusi, který vystudoval vojenskou akademii v Brně. Loni v září navštívil ještě jako ministr obrany nástupkyni akademie, brněnskou Univerzitu obrany. Vyjádřil tehdy přání prohloubit spolupráci ČR s Mosambikem v oblasti vzdělávání vojáků.

Země na pobřeží Indického oceánu patří mezi nejchudší na světě. Rozvrátila ji mimo jiné dlouhá občanská válka mezi stranami Frelimo a Renamo v letech 1975 až 1992.

Před dvěma lety pak Dhlakama povstal se svými stoupenci proti vládě znovu kvůli údajnému porušování mírové smlouvy z roku 1992. Příměří oba tábory podepsaly teprve na počátku září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám