Hlavní obsah

Počet nakažených ebolou se blíží deseti tisícům

– Ženeva

Krvácivá horečka způsobená virem ebola zabila podle nové bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 4877 lidí, 2700 připadá na Libérii. Ve třech západoafrických zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - se ebolou nakazilo 9936 osob, více než 4660 z nich v Libérii.

Foto: Michael Duff, ČTK/AP

Liduprázdná ulice ve městě Moyamba nedaleko metropole Freetownu, kde byla kvůli ebole vyhlášena karanténa.

Článek

WHO se ovšem domnívá, že tato čísla neodpovídají realitě a nakažených i mrtvých je zřejmě víc, i když mezi 9936 jsou vedeny i nepotvrzené případy. Podle WHO je nejhorší situace v Sieře Leone, kde se ebola vyskytuje ve všech 15 správních oblastech. Nejrychleji se šíří v hlavním městě Monrovii, kde je 305 případů nákazy.

WHO upozorňuje, že i když se podařilo získat příslib další pomoci pro tři nejpostiženější země, ze 4700 potřebných lůžek je nyní k dispozici jenom čtvrtina. Chybí také zahraniční zdravotnický personál, který by pomohl udržet v chodu léčebná centra. Nejvíce v tomto smyslu pomohla Kuba, která podle AFP vyslala už 165 lékařů a ošetřovatelek do Sierry Leone a do Libérie a Guineje hodlá poslat 83 dalších.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Liberijci v karanténě hladoví

Několik desítek Liberijců, kteří jsou drženi v karanténě v západoliberijském městě Jennewende pro podezření, že jsou nakaženi ebolou, pohrozilo, že z izolace odejdou, protože trpí hlady. S odvoláním na liberijský rozhlas o tom informovala agentura AP. Podle místního rozhlasu přestal Světový program pro výživu do této části Libérie dodávat potraviny určené lidem poznamenaným epidemií.

Libanonský ministr zdravotnictví Vaúl abú Faúr ve čtvrtek oznámil, že úřady mají podezření na to, že s ebolou přiletěl do vlasti Libanonec, který předtím byl v západní Africe. Muž byl preventivně umístěn do karantény. V Africe žije poměrně vysoké množství libanonských občanů. Desítky tisíc jich tam zejména obchodují.

Reklama

Související články

WHO: Sérum proti ebole bude do pár týdnů

Sérum z krve lidí, kteří se zotavili z nákazy ebolou, bude k dispozici do několika týdnů, uvedla v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Použije se jako...

Z eboly se vyléčil americký kameraman

Americký kameraman Ashoka Mukpo, který se při práci v Libérii nakazil virem eboly, se uzdravil a bude ve středu propuštěn z nemocnice. S odvoláním na lékaře...

Výběr článků

Načítám