Hlavní obsah

Pistorius jde za zabití přítelkyně na pět let do vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Trest pěti let vězení uložil v úterý soud v Jihoafrické republice atletovi Oscaru Pistoriusovi za loňské zabití přítelkyně Reevy Steenkampové v jeho domě v Pretorii. V jiném, starším případě střelby na veřejnosti padl podmínečný trest tří let. Oba tresty poběží současně.

Oscar Pistorius si rozsudek vyslechl v klidu a bez emocíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Stráž ho hned po vynesení rozsudku odvezla do nemocniční části věznice Kgosi Mampuru.

Pistorius má právo proti rozsudku se odvolat. Zatím není jasné, jestli tak učiní. Jeho strýc Arnold ale řekl: „Verdikt přijímáme. Oskar se chopí příležitosti splatit dluh společnosti”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius si přichází vyslechnout rozsudek.

Slavný běžec podle soudkyně Thokozile Masipaové „spáchal závažné trestné činy“ a ona nemohla udělit jen domácí vězení.

Podle ní může být Pistorius vězněn v běžném zařízení, i když je tělesně hendikepovaný. „Není důvod se domnívat, že by o něj bylo postaráno jinak,“ řekla a dodala, že se na popud obhájců nenechá vtáhnout do debaty o podmínkách ve věznicích v JAR.

Foto: Profimedia.cz

Reeva Steenkampová

Masipaová svůj verdikt dlouze vysvětlovala. Hned v úvodu upozornila, že vzala na vědomí okolnosti týkající se obžalovaného i zájmy společnosti. Verdikt podle ní musí kromě potrestání také odrazovat od podobného jednání, ale počítat i s nápravou a navrácením do života a společnosti. Vynášení rozsudku je podle ní „nevědecký“ proces, který není perfektní.

„Společnost nemůže vždy dostat, co chce. Soudy nejsou soutěžemi popularity, ale rozhodují o spravedlnosti. Laická veřejnost dokonce ani nemusí poznat rozdíl mezi trestem a pomstou,“ poznamenala soudkyně a dále řekla, že trest za zabití z nedbalosti je obtížné vyvážit.

Masipaová kromě jiného zmínila argument obhajoby, že Pistorius přišel o blízkou osobu a nyní žije u strýce, protože během procesu prodal své nemovitosti. Připomněla ale rovněž, že otce Steenkampové po její smrti stihl infarkt.

Foto: Antoine de Ras/Pool, Reuters

Rodiče Reevy Steenkampové Barry a June Steenkampovi u soudu v Johannesburgu

Podle soudkyně také obhajoba klade přílišný důraz na citlivost a neklid Oscara Pistoriuse v souvislosti s tím, že mu v prvním roce života museli lékaři amputovat obě nohy od kolen dolů. „Ano, je citlivý a zranitelný, ale má vynikající schopnosti vyrovnávat se s tím,“ uvedla soudkyně a připomněla, že Pistorius je špičkový atlet.

Trestní sazba za zabití není v JAR vymezená, experti všal poukazovali na to, že maximální výše trestu se většinou pohybuje okolo hranice 15 let. Žalobci požadovali minimálně desetiletý trest, obhájci domácí vězení a veřejně prospěšné práce.

Foto: Frennie Shivambu/JustusMedia, Reuters

Reeva Steenkampová a Oscar Pistorius

Pistorius zastřelil modelku a televizní hvězdu Steenkampovou loni na svatého Valentýna. Tvrdil, že v noci zaslechl šramot v koupelně a domníval se, že tam vnikl zloděj. Na toaletě však byla jeho přítelkyně. Pistorius střílel opakovaně přes zavřené dveře.

Žalobci soud přesvědčovali, že atlet svoji přítelkyni zavraždil, podle soudkyně Masipaové to však nedokázali.

Anketa

Považujete trest pro Pistoriuse za přiměřený?
Ano
8,4 %
Ne, je příliš mírný
85,4 %
Ne, je příliš přísný
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 487 čtenářů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius snoval síť lží, řekl žalobce

Závěrečnou řečí žalobce Gerrieho Nela pokračoval ve čtvrtek v Pretorii proces s handicapovaným jihoafrickým atletem Oscarem Pistoriem. Podle něj nemůže...

Závěr procesu s Pistoriusem: Vražda to nebyla

Soud v jihoafrické Pretorii ve čtvrtek očistil atleta Oscara Pistoriuse z obvinění z vraždy. Za zabití přítelkyně Reevy Steenkampové mu ale nadále hrozí až 15...

Výběr článků

Načítám