Hlavní obsah

KLDR posílí svůj jaderný arzenál - „přesný meč spravedlnosti”

Soul/Pchjongjang

Severní Korea v pondělí oznámila, že „kvalitativně i kvantitativně“ posílí své jaderné kapacity, aby mohla čelit novým jaderným plánům USA. Uvedla to severokorejská tisková agentura KCNA, kterou citoval jihokorejský Jonhap.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Severokorejský voják u rakety Unha

Článek

„Naše ozbrojené síly a lid budou dále posilovat jaderné odstrašování co do kvality i kvantity, dokud zcela neskončí americká nepřátelská politika a jaderné výhrůžky,“ napsala KCNA.

V komentáři k plánu uvedla, že Severokorejci si uvědomují moudrost komunistického režimu, který uplatňuje odstrašování vůči rostoucím hrozbám ze strany USA. Jaderný arzenál je „přesným mečem spravedlnosti“, který chrání obyvatele KLDR před americkými hrozbami a poskytuje spolehlivý štít, který chrání mír v severovýchodní Asii.

Severní Korea nově objevené hrozby dokumentuje na pamětech bývalého ředitele CIA Leona Panetty. V ní uvádí, že USA nevyloučily možnost jaderného úderu na severní Koreu v případě, že by propukla válka. „To je jen další důkaz smrtelných výhrůžek proti KLDR,“ zmínila KCNA.

Přestřelka na hranicích

V neděli po sobě opět stříleli severokorejští a jihokorejští vojáci v demilitarizované zóně. Incident trval podle AFP deset minut. Podle jihokorejského ministerstva obrany jihokorejští vojáci zjistili, že se k demarkační linii přibližuje skupina severokorejských vojáků: „Pomocí megafonu je slovně varovali a pak vypálili varovné výstřely. Severokorejci zahájili palbu na naše vojáky, kteří střelbu opětovali.“ [celá zpráva]

Ještě před přestřelkou museli jihokorejští vojáci na jiných dvou místech vypálit varovné výstřely, aby odradili Severokorejce.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Navzdory rostoucímu napětí na hranicích ale Soul stále doufá, že se ještě tento měsíc uskuteční další rozhovory na vysoké úrovni. Naplánovány jsou na 30. října.

Reklama

Související články

Na sporné korejské hranici se střílelo

Jihokorejské námořnictvo vypálilo dávku varovných střel poté, co spornou námořní hranici krátce překročil hlídkový člun KLDR. Ten podle jihokorejského...

Výběr článků

Načítám