Hlavní obsah

V Hongkongu propukly nové pouliční bitky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Hongkongu pokračují střety mezi prodemokratickými demonstranty a pořádkovými silami, přestože místní vláda studentským vůdcům nabídla jednání. Ta mají podle agentury Reuters začít v úterý. Potyčky propukly v neděli brzo ráno poté, co si demonstranti nasadili helmy a ochranné brýle a nahrnuli se ke kovovým barikádám, které jim bránily k přístupu na místní komunikaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční bitky a protesty v ulicích HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Uprostřed vřavy stovky policistů zasáhli proti protestujícím, kteří vytvořili ochrannou zeď z deštníků. Jednoho z demonstrantů po úderech tekla krev z hlavy. Někteří demonstranti byli odvedeni. Připraveny k zásahu byly také vozy s vodními děly.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Protesty v Hongkongu neochably ani po třech týdnech.

Protestní hnutí ani po třech týdnech, kdy až stovky tisíc lidí okupovaly důležité komunikace, nejeví známky ochabování. Účastníci demonstrací žádají zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leung Čchun-jinga.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči, nařídila vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Peking sází v Hongkongu na zdržovací taktiku

Zastánci svobodných voleb, studenti i hnutí Occupy Central od úterý požadují, aby současné vedení města odstoupilo, uvádí BBC. Přejí si, aby mohli v příštích...

Protesty v Hongkongu už provází násilí

Hongkongská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti s protesty proti pomalému postupu demokratizace zatkla devatenáct lidí. Zraněno bylo 18 lidí včetně...

Výběr článků

Načítám