Hlavní obsah

Pistorius je bez peněz, tvrdí obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

V Jihoafrické republice v pátek pokračoval soud, který rozhoduje o výši trestu pro paralympijského běžce Oscara Pistoria. Soud ho už dříve uznal vinným ze zabití přítelkyně Reevy Steenkampové. Pistoriovi hrozí až 15 let vězení. Obhájce Barry Roux ale žádá soudkyni Thokozile Masipaovou o shovívavost a trest veřejných prací.

Foto: Werner Beukes/Pool, Reuters

Oscar Pistorius

Článek

„Přišel o milovanou osobu, sebeúctu, většinu přátel, kariéru, všechny nemovitosti, všechny své peníze. Ztratil vše. Je to člověk, kterého je třeba odstranit ze společnosti? Říkáme, že ne,“ prohlásil Roux a dodal, že Pistorius je po sedmi měsících nákladného soudního řízení „nejen bez prostředků, ale také zlomený“ člověk.

Obhájce požádal soudkyni, aby byla shovívavá. Veřejně prospěšné práce jsou podle něj dostatečným trestem, protože je to trest nápravný, který poslouží všem. Podle Rouxe to nemusí být jen 16 hodin měsíčně, jak dříve navrhovala obhajoba. [celá zpráva]

U soudu také zaznělo, že Pistorius nechce zpátky peníze, které posílal rodičům Steenkampové. Každý měsíc jim zasílal 6000 randů (zhruba 11,5 tisíce korun). Podle Rouxe tak činil proto, aby jim pomohl v těžkostech. Když je nyní Steenkampovi vracejí, může peníze dostat charita.

Proti mírnému trestu je rozhodně obžaloba. Hlavní žalobce Gerrie Nel řekl, že pokud Pistorius neskončí ve vězení, nebyl by to žádný trest v případě tak závažného trestného činu, jaký spáchal. „Trest by měl odrážet princip nedotknutelnosti lidského života,“ poznamenal Nel. Navrhuje desetileté vězení.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Pistorius zabil svoji přítelkyni ve svém domě v Pretorii loni na svatého Valentýna. Tvrdí, že střílel po domnělém zloději.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius snoval síť lží, řekl žalobce

Závěrečnou řečí žalobce Gerrieho Nela pokračoval ve čtvrtek v Pretorii proces s handicapovaným jihoafrickým atletem Oscarem Pistoriem. Podle něj nemůže...

Výběr článků

Načítám