Hlavní obsah

Hongkongská policie pokračuje v likvidaci barikád demonstrantů

Hongkong

Policie v rušné hongkongské oblasti Mongkok odstranila v pátek barikády, které zde před více než dvěma týdny vztyčili aktivisté v rámci demonstrací za demokratické volby. Jde o třetí takový zásah policistů, kteří se snaží obnovit provoz na hlavních dopravních tepnách a v ulicích v centru asijské finanční metropole blokovaných demonstranty, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Hongkongu rozebírá barikádyVideo: Reuters

 
Článek

Více než stovka policistů do hustě osídlené části Mongkok naproti přístavu dorazila brzy ráno místního času. Policisté, někteří v helmách a se štíty, strhli stany a plátěné přístřešky aktivistů. Obstoupili přitom zhruba tři desítky demonstrantů a sdělili jim, aby místo opustili. Demonstranti nekladli odpor a místo protestu bylo po zhruba půlhodině z velké části vyklizeno, napsala agentura AP.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Odstraňování barikád z ulic Hongkongu

Účastníci demonstrací žádají zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leunga Čchun-jinga. Policie se v minulých dnech zaměřila na barikády vztyčené poblíž vládních úřadů a finančního centra Hongkongu.

Leung ve čtvrtek oznámil, že jeho vláda je připravena zahájit s demonstrujícími studenty rozhovory. Těm vadí nedostatečně hluboká demokratizace. Obyvatelé města si sice budou moci v roce 2017 vybírat nového správce města, ale jen ze dvou nebo tří kandidátů schválených Pekingem.

Reklama

Související témata:

Související články

Správce Hongkongu bude s demonstranty jednat

Správce Hongkongu Leung Čchun-jing je připraven jednat s předáky protestního hnutí, kteří třetí týden demonstrují za svobodné volby. Ve čtvrtek to oznámila...

Výběr článků

Načítám