Hlavní obsah

Severní Korea v OSN navrhla rezoluci o respektování lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Severní Korea ve středu překvapila diplomaty v OSN návrhem vlastní rezoluce, která vychvaluje respektování lidských práv v KLDR. Dokument má být reakcí na tvrdou kritiku, které je režim v Pchjongjangu vystaven za nelidský způsob, jakým nakládá s občany vlastního státu. Rezoluci odsuzující represe v Severní Koreji nedávno společně předložily státy Evropské unie a Japonsko.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Severokorejská rezoluce podle agentury AP volá po skoncování s praxí, která zpochybňuje situaci kolem lidských práv v jednotlivých členských zemích OSN. Vyzývá Spojené národy k „nezaujatému posouzení stavu lidských práv v KLDR”. Sporné otázky by se měly řešit dialogem s přihlédnutím k „politickým, historickým, sociálním, náboženským a kulturním zvláštnostem”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neobvyklý severokorejský návrh rezoluce podle agentury AP diplomatům v OSN vyrazil dech. Stálý severokorejský zástupce ve světové organizaci rozdal přítomným delegátům příslušný text a vyzval je k diskusi a připomínkám. Dlouho ale podle AP nereagoval nikdo.

Zaražené ticho prý přerušil až čínský zástupce, který se ozval s kritikou evropské rezoluce odsuzující porušování lidských práv na severu Korejského poloostrova. Čína podle něj protestuje proti vměšování do vnitřních záležitostí cizích států, které narušuje ovzduší vzájemné důvěry.

Diplomaté z EU dali pak v diskusi najevo, že vítají pokusy Pchjongjangu navázat dialog. To ale neznamená, že návrh rezoluce obsahující kritiku KLDR bude stažen.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám