Hlavní obsah

Policisté hongkongské demonstranty nevytlačili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Poblíž sídla hongkongské vlády se v úterý střetli demonstranti s příslušníky pořádkové policie. Ta jim nezabránila obsadit podchod před vládní budovou, i když použila pepřový sprej. Policisté se po neúspěšné akci stáhli, uvedla agentura AP s odvoláním na zprávy místní televize.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Policejní kordón v podchodu

Článek

Policii se ale s pomocí motorových pil a další techniky podařilo odstranit barikády, které postavili demonstranti žádající demokratické volby. Podařilo se jí zprovoznit hlavní dopravní tepnu ve městě Queensway Road.

Další zátarasy v obchodní a vládní čtvrti Admiralty ale stále stojí, stejně jako zábrany v rušné čtvrti Mongkok.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Demonstranti před hongkongskou vládní čtvrtí

Policie bude ve strhávání bariér pokračovat i v příštích dnech, uvedl její mluvčí Steve Hui.

„Až policie barikády strhne, postavíme je znovu,” prohlásil jeden z protestujících Bruce Sze. „Fyzickou konfrontaci s policisty ale nechceme,” dodal.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Hongkongský demonstrant před kordonem policistů

„Cítím se trochu bezradný. S vládou se vést dialog nedá a pravdou je, že zasahujeme do životů obyčejných lidí. Nemůžeme ale odejít, aniž bychom dosáhli nějakého výsledku,” řekl 21letý vysokoškolský student Mark Li.

Demonstranti požadují, aby volební reforma šla dále a mohli si vybírat z libovolného počtu kandidátů a ne dvou až tří schválených Pekingem. Minulý týden se pod příslibem jednání z centra města stáhli, vláda ale jednání zrušila, a tak se v pátek večer do ulic opět vrátili.

Reklama

Výběr článků

Načítám