Hlavní obsah

Raketa v Mali zabila senegalského vojáka mise OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při raketovém útoku na vojenskou základnu v severovýchodním Mali v úterý zahynul přinejmenším jeden příslušník mise OSN původem ze Senegalu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Tuaregové v maliské armádě hlídkují na ulicí města Gao. Ilustrační foto

Článek

Stabilizační mise OSN (MINUSMA) působí v západoafrickém Mali od loňského roku a jejím hlavním úkolem je udržet mír na severu země, který se předloni snažili ovládnout islámští radikálové. Maliské vládě se sice loni podařilo s pomocí jednotek Francie a Africké unie získat nad severními oblastmi dočasně kontrolu, letos v květnu však rebelové opět obsadili rozsáhlé oblasti v okolí měst Kidal a Ménaka.

Právě nedaleko Kidalu se odehrál i úterní útok, při němž zatím neznámí útočníci odpálili na tábor šest až osm střel. Podle agentury AFP je pravděpodobné, že za útokem stojí právě islámští radikálové, kteří v poslední době vystupňovali své útoky na vojáky mezinárodních jednotek. Minulý pátek zemřelo při útoku na konvoj OSN devět nigerských vojáků, v polovině září přišel po výbuchu miny o život voják z Čadu.

V Mali od loňského jara v rámci jiné mise Evropské unie působí i čeští vojáci. Nyní mají schválený mandát do konce roku 2014. Armáda by chtěla misi prodloužit i do budoucna. Vláda a parlament by o tom měli jednat v příštích týdnech. V Mali může být podle platného mandátu až 50 českých vojáků, v zemi jich ale působí méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám