Hlavní obsah

V čele KLDR je prý po dobu Kimovy nemoci jeho 27letá sestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejského diktátora Kim Čong-una údajně zastupuje ve vedení země po dobu jeho nemoci jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Informovaly o tom v pátek internetové zpravodajské servery s odvoláním na organizaci NKIS, kterou založili severokorejští uprchlíci v Soulu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Podle zprávy organizace North Korea Intellectual Solidarity (NKIS) se Kim Čong-un, který se již měsíc neobjevil na veřejnosti, v současnosti léčí na špičkové klinice pro vysoké politické představitele v metropoli Pchjongjangu. Spekuluje se o tom, že trpí dnou, podle jiných zdrojů se zotavuje po operaci obou kotníků.

Přijímáním důležitých vládních rozhodnutí byla prý dočasně pověřena jeho sedmadvacetiletá sestra Kim Jo-čong, aby se její bratr mohl plně soustředit na rekonvalescenci. To bylo podle NKIS stanoveno na zasedání politbyra ústředního výboru Korejské strany práce 6. září. Současně bylo řečeno, že všichni severokorejští vysocí činitelé se mají řídit předchozími Kimovými rozkazy a armáda má být ve stavu vysoké pohotovosti, jako by byla v době války.

Kim Jo-čong je stejně jako Kim Čong-un potomkem zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui. Podle některých zdrojů spolu sourozenci v letech 1996–2000 studovali ve Švýcarsku.

Převzala prý roli tety

Kim Jo-čong se poprvé objevila na fotografiích v médiích na 3. konferenci Korejské strany práce v roce 2010. Oficiálně byla poprvé zmíněna 9. března 2014, kdy společně s dalšími pohlaváry doprovázela svého bratra do volební místnosti při parlamentních volbách. Tehdy byla také poprvé označena čestným titulem soudružka, což potvrdilo její vzestup v severokorejské politické hierarchii.

Podle analytiků Kim Jo-čong převzala roli své tety Kim Kjong-hi, která podporovala svého staršího bratra Kim Čong-ila během jeho vlády. Rodina Kim Kjong-hi ale upadla v nemilost po nástupu Kim Čong-una k moci a diktátor nechal údajně jejího manžela – generála Čang Song-tcheka – popravit.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

"Některé zdroje tvrdí, že postavení druhého nejvýznamnějšího představitele země převzal Hwang Pjong-so, šéf politbyra severokorejské armády, ale podle našich informací je teď dvojkou ve vedení KLDR Kim Jo-čong," uvedl šéf organizace NKIS Kim Hjong-kwang.

Reklama

Výběr článků

Načítám