Hlavní obsah

Ebola kosí ve velkém: V Sieře Leone se nakazí každou hodinu pět lidí

Před nedostatečnou lékařskou péčí v západoafrické Sieře Leone varovala organizace na ochranu práv dětí Save the Children. Podle ní se jen za minulý týden v zemi nakazilo 765 dalších lidí ebolou, v oblasti je přitom jen 327 volných nemocničních lůžek.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Zdravotníci v ochranných oděvech přenášejí vak s tělem ženy, která zřejmě zemřela na ebolu.

Článek

Organizace ve středu varovala, že choroba se šíří „strašlivou rychlostí“. Počet nově nakažených se každých pár týdnů zdvojnásobí. Nejhůře postiženými jsou Sierra Leone, Libérie a Guinea. Problémem je zároveň nízká informovanost veřejnosti, „neznámý počet dětí totiž umírá zcela anonymně ve svých domovech či na ulicích“.

Krvácivá horečka celkem zabila už téměř 3400 lidí. Nakažených je přes sedm tisíc osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stringer, Reuters

Výcvik zdravotnického personálu v Sieře Leone

Save the Children také vyzvala mezinárodní společenství k rozsáhlejší reakci, bez ní budou lidé dále umírat v domovech a riziko přenosu nákazy na osoby v jejich okolí se nesníží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pojízdná čínská laboratoř testuje lidi v Sieře Leone na eboluVideo: Reuters

Velká Británie už před nějakou dobou slíbila výstavbu nových zařízení se 700 lůžky v Sieře Leone, ale zřízení prvních z nich bude trvat ještě týdny, zatímco na ta poslední bude třeba čekat ještě měsíce.

Testy vakcín

„Čekají nás hrozivé vyhlídky, epidemie se šíří Sierrou Leone jako požár, počet nakažených stále vzrůstá,“ uvedl oblastní šéf organizace Rob MacGillivray.

V současnosti v Británii a Spojených státech probíhají testy dvou experimentálních vakcín, které budou v nejbližších týdnech expedovány na desítku míst v Africe, Evropě a Severní Americe, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám