Hlavní obsah

Peking se bojí útoků, mírovým holubicím prohledali křídla i tělní dutiny

Peking

Všech deset tisíc mírových holubic, které byly vypuštěny u příležitosti středečního čínského státního svátku, prošlo nebývale přísnou kontrolou. Policisté každé prohledali peří i řitní otvor. Kontrolovali, jestli opeřenci nenesou nějaký nebezpečný materiál, uvedla agentura AP. Podle místních médií opatření odráží obavy úřadů z možných útoků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peking se bojí útoků, mírovým holubicím prohledali křídla i tělní dutinyVideo: Reuters

 
Článek

Ptáci byli jako symbol míru vypuštěni za rozbřesku z náměstí Nebeského klidu, které je srdcem Pekingu. Ceremonie připomněla výročí vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949.

List Beijing Times citoval představitele pekingské policie Kuo Čchun-weje, podle něhož policisté předem prověřili křídla, nohy a řitní otvor každému zvířeti, aby zajistili, že „neobsahují podezřelý materiál”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Holuby přelétávají kolem portrétu Mao Ce-tunga na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Archivní snímek

Celý proces byl prý natáčen na videokameru a poté byli ptáci uzavřeni do vozidel směřujících na náměstí Nebeského klidu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Lidé si natáčejí vypouštění balónků na náměstí Tchien-an-men u příležitosti čínského státního svátku.

Podobnou zprávu zveřejnil také list Beijing News. Lidový deník na Twitteru v angličtině k téže záležitosti poznamenal: „Deset tisíc holubů podstupuje bezpečnostní kontrolu řitního otvoru kvůli potenciálním podezřelým předmětům, aby byli na středeční státní svátek připraveni k vypuštění.”

Sklidili uštěpačné reakce

Tyto zprávy – v nichž se nezmiňuje, o jaký podezřelý materiál by se mohlo jednat – vyvolaly pobavené, ba přímo posměšné reakce ze strany čtenářů a řada zpravodajských serverů, včetně Beijing News, je později smazala.

Čínská veřejnost reagovala na zprávy sarkasticky, protože jí zevrubné tělesné prohlídky holubů připomínají její vlastní úděl v represivním státě, kde čelí neustálému sledování, cenzuře a právní nespravedlnosti, napsal nezávislý novinář Čang Pching. „Občané mají stále méně svobody a důstojnosti a mohou jich být kdykoli zbaveni jako tito holubi,” podotkl Čang.

Foto: China Daily, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching při oslavách výročí vyhlášení Čínské lidové republiky

Extrémní bezpečnostní opatření odrážejí zvýšené obavy z násilností po sérii krvavých útoků z poslední doby, které čínské úřady připisují radikálním separatistům z řad etnické ujgurské menšiny, vyznávající islám. Loni v říjnu trojice Ujgurů v automobilu vjela do davu na náměstí Tchien-an-men a odpálila výbušniny. Při atentátu zahynuli kromě útočníků také tři kolemjdoucí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám