Hlavní obsah

Peking sází v Hongkongu na zdržovací taktiku

– Hongkong • Aktualizováno

Zastánci svobodných voleb, studenti i hnutí Occupy Central od úterý požadují, aby současné vedení města odstoupilo, uvádí BBC. Přejí si, aby mohli v příštích volbách vybírat ze všech kandidátů přihlášených do voleb a nejen ze tří předem schválených Pekingem. Ten ale v pondělí odložil jednání o volební reformě.

Foto: Reuters

Demonstranti v Hongkongu zablokovali dopravu.

Článek

Hnutí Occupy Central zopakovalo, že by předseda výkonné rady Hongkongu Leung Čchun-jing měl odstoupit, protože stejně “bude odsouzen historií demokratického vývoje v Hongkongu”. Předseda to odmítl s tím, že jeho nástupce by byl opět vybrán podle dosavadních zákonů jen výborem bez voleb.  Naopak vyzval demonstranty, aby své protesty ukončili: „Zakladatelé Occupy Central opakovaně říkali, že pokud se hnutí vymkne z kontroly, vyzvou k ukončení protestů.”

Hnutí jej vyzvalo, aby se s demonstranty v úterý večer sešel. Slíbilo též, že zajistí humanitární koridory pro průjezd sanitek.

Hnutí obvinilo ústřední vládu v Pekingu ze zdržovací taktiky, protože vláda v pondělí odložila jednání o volební reformě na „vhodnější dobu“. Peking sice slíbil, že si budou moci obyvatelé této bývalé britské kolonie svobodně vybírat z kandidátů, ovšem jen ze dvou až tří, které schválí příslušný výbor.

Podle hnutí vláda počítá s únavou demonstrantů a doufá, že „lidská touha po všeobecném a rovném volebním právu za čas vyhasne”.

Hnutí Occupy pohrozilo, že demonstrace, kdy protestující sedí na ulicích centra města a zablokují dopravu, mohou pokračovat celé měsíce. Noc na úterý jich část strávila na vozovkách, další za barikádami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám