Hlavní obsah

Tálibán zaútočil nedaleko Kábulu pod vlajkami Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 100 obětí si vyžádal pět dnů trvající útok sedmi set bojovníků Tálibánu v Afghánistánu v okresu Adžrastán na západě provincie Ghazní, jihovýchodně od Kábulu. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na tajemníka guvernéra Ahmadullíha Ahmadího. Podle něj je skupina napojená na Islámský stát.

Ghazní

Článek

Podle Ahmadího začal útok před pěti dny a vyžádal si stovku obětí. Je mezi nimi i patnáct lidí, které tálibové sťali. Šlo o příslušníky rodin policistů. Ahmadí varoval, že bojovníci Tálibánu jsou v oblasti spojeni s Islámských státem (IS) a v místech, která dobyli, vztyčili jeho vlajku.

Zástupce šéfa policie Asadulláh Safí dodal, že provinční vláda ztratila kontakty s policejními silami v Aždrastánu poté, co na policejní stanoviště časně ráno zaútočil sebevražedný atentátník v automobilu napěchovaném výbušninami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Ahmadího zablokovali tálibové v provincii Ghazní řadu cest, uvedl v pátek web Khaama Press.

Provinční úřady požádaly afghánskou vládu o ozbrojené posily. "Pokud nepřijde okamžitá pomoc od centrální vlády, okres padne. Prosili jsme opakovaně o vrtulníky k evakuaci zraněných, ale zatím žádné nedorazily," řekl Ahmádí.

Regionální mluvčí afghánské armády Nazíf Sultání prohlásil, že již ve čtvrtek byly do okresu vyslány posily.

Strany spojení přiznaly

O přísaze Islámskému státu už dříve přemítali afghánští vzbouřenci ze strany Hezbe islamí, která bojuje po boku Tálibánu. Vzájemné spojení už obě strany přiznaly. Cílem je zavést právo šaría nejen v Afghánistánu, ale v celém světě.

Huma Sultáníová, poslankyně z provincie Ghazní, uvedla, že podporuje ideologii Tálibánu a podpoří vytvoření Islámského státu v Afghánistánu, který bude podobný Islámskému státu v Iráku a v Levantě (ISIL, nyní IS).

IS v poslední době v Afghánistánu a v Pákistánu šíří své letáky a propagační brožurky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám