Hlavní obsah

Skota odsouzeného k smrti za rouhání postřelil v pákistánské věznici policista

Rávalpindí

Ve vážném stavu je Muhammad Asghar ze skotského Edinburghu, který byl letos odsouzen v Pákistánu k smrti za rouhání, uvedla BBC. Ve čtvrtek ráno ho postřelil člen elitních policejních sil Muhammad Jusuf. Zaútočil na něj pravděpodobně z náboženských důvodů.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Vězeňská straž ve věznici Adiala v Rávalpindí zasáhla poté, co střelbu uslyšela. Jusufa se jí podařilo přemoci a odzbrojit. Skončil ve vazbě.

Asghar byl zadržen v roce 2010 poté, co rozeslal řadě lidí dopis, v němž se prohlásil za proroka, což je mezi muslimy považované za urážku islámu. Letos v lednu byl odsouzen k smrti za rouhání. V únoru se proti trestu odvolal, ale jeho případ dosud nebyl projednán.

Sedmdesátiletý muž je přitom vážně duševně nemocný a v Edinburghu se léčil na psychiatrii i krátce před tím, než rozeslal dopisy, v nichž zvěstoval, že je prorok.

Věznice Adiala je přeplněná a panují v ní špatné podmínky. Ochránci lidských práv se ale obávají, že ani v nemocnici není Skot v bezpečí.

Při útoku byl podle agentury Reuters zabit i Asgharův spoluvězeň, pastor Zafar Bhatti. V roce 2012 byl odsouzen za rozesílání pohrdlivých SMS o matce proroka Muhammada. Bhattiho rodina uvedla, že mu smrtí vyhrožovali vězni i strážci. Stejné výhrůžky dostával podle charitativní organizace Reprieve i Muhammad Asghar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám