Hlavní obsah

Vůdce islamistů z Boko Haram je mrtev, oznámila nigerijská armáda

Vůdce radikální islámské organizace Boko Haram Abubakar Shekau je po smrti. Ve středu to oznámila agentura AFP s odvoláním na oficiální prohlášení nigerijské armády. Organizace v zemi v posledních měsících pozabíjela nebo unesla stovky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Abubakar Shekau na záběru z videa

Článek

AFP připomíná, že o Shekauově smrti se od roku 2009 spekulovalo již dvakrát poté, co o tom informovaly nigerijské bezpečnostní zdroje. Je to ale poprvé, co o jeho zabití vydala armáda oficiální prohlášení.

Mluvčí armády Chris Olukolade uvedl, že předák islamistů "působící nebo vydávající se na videích za mrtvého Abubakara Shekaua, výstřední postavu známé jako vůdce skupiny Boko Haram", byl zabit v boji s armádou v severovýchodní Nigérii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z Olukoladových slov vyplývá, že Shekau zahynul již dříve a že po smrti je i jeho pravděpodobný nástupce, který podle všeho přijal jeho jméno. Mluvčí k tomu pouze dodal, že jméno Abubakara Shekaua se stalo jakýmsi symbolickým znakem pro Boko Haram.

Islamističtí teroristé z Boko Haram bojují proti centrální vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy tak učinily už loni. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků zabili přes 3000 lidí. Na svědomí mají také únos více než 250 dívek ze střední školy v Chiboku, o jejichž osudu stále není nic známo. Dalším desítkám mladých žen se podařilo se ze spárů islamistů zachránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Islamisté unesli v Nigérii stovku mladíků

Bojovníci islamistického hnutí Boko Haram unesli asi stovku chlapců a mladých mužů z odlehlé rybářské vesnice na severovýchodě Nigérie. Uvedla to v pátek...

Výběr článků

Načítám