Hlavní obsah

Ebolou se může za pár týdnů nakazit přes milión lidí, varují američtí vědci

Právo, DPA, BBC, aa

Počet lidí nakažených ebolou by v západní Africe mohl začátkem listopadu dosáhnout čísla 21 tisíc osob, odhadla Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti z USA ale vidí mnohem hrozivější variantu šíření této zdravotní metly: epidemie by podle nich mohla během několika málo týdnů zasáhnout 500 tisíc až 1,4 miliónu lidí.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Zdravotník v liberijské Monrovii dezinfikuje tělo mladíka umírajícího na ebolu.

Článek

WHO a britská Kings College v revue New England Journal of Medicine tvrdí, že počet případů nákazy nyní poroste exponenciálně, pokud pacienti nebudou umístěni do izolace a nebude se pátrat po lidech, se kterými nakažení přišli do styku.

Foto: 2Tango , Reuters

Lékaři v Monrovii

„Začínáme vidět, že úsilí zdravotnických kruhů přináší výsledky, a proto věříme, že ke skokovému nárůstu případů nedojde,“ soudí optimisticky ředitel strategie WHO Christopher Dye a připomněl mimo jiné iniciativy USA, Británie a Francie, které rozhodly vybudovat v postižených zemích více než tři desítky nových zdravotnických center.

WHO ale prý nepočítá se skrytými případy

„Je to jako s předpovědí počasí – na několik příštích dní to je možné, ale předpověď na týdny či měsíce je velmi obtížná,“ dodal Dye. Experti z amerického Střediska kontroly a prevence nemocí (CDCP) jsou ale skeptičtější. Jejich studie, z níž před úterním zveřejněním citovala agentura AP, uvádí mnohem pesimističtější počty.

Začátkem listopadu zachvátí ebola 21 tisíc lidí jen v Sieře Leone a Libérii a na počátku příštího roku už epidemie postihne půl miliónu až 1,4 miliónu lidí. Američtí experti vycházejí z odůvodněného předpokladu, že oficiální bilance WHO v projekcích vychází jen z ověřených a registrovaných počtů nakažených i obětí, kterých je ve skutečnosti podstatně víc.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ukázala to mimo jiné víkendová kampaň v Sieře Leone, kde byla během tří dnů objevena těla 70 neregistrovaných obětí. Výrobci léků spojili síly k rychlejším testům, CDCP připouští, že ve svých odhadech nekalkuluje se změnami, které by mohly vyplynout ze zlepšení lékařské péče, objevu účinných léků nebo změny postoje obyvatelstva v postižených zemích, přesto ale považuje zprávu WHO za nereálnou.

„Prostor pro kontrolu epidemie se zmenšuje,“ poznamenal epidemiolog Adam Kucharski z Londýnské univerzity hygieny a tropických nemocí. Výrobci experimentálních léků na ebolu – Mapp Biopharmaceutical, Sarepta a Tekmira – oznámili, že poskytnou 5,2 miliónu dolarů na testy svých výrobků přímo v západní Africe. „Umožní to mnohým našim partnerům urychleně zahájit klinické zkoušky v zařízeních pro pacienty s ebolou,“ uvedly firmy ve společném prohlášení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Testovaná vakcína proti ebole společnosti GSK

„Nebude to nic snadného organizovat klinické testy za takovéto situace, ale nevidíme jinou cestu,“ řekl šéf nadace Welcome Trust Jeremy Farrar. „Rychlé testy, následované výrobou odzkoušených prostředků v masovém měřítku, mohou vyústit v účinnou zbraň proti této epidemii,“ dodal v reakci na oznámení šéfa WHO Dyeho, že rozsah nákazy se každé tři týdny zdvojnásobuje a nyní již dosáhl 2811 mrtvých z 5864 nakažených.

Švýcara pokousalo nakažené dítě

Do Švýcarska byl včera evakuován dobrovolník, který byl v Sieře Leone vystaven nebezpečí nákazy. Ošetřovatele přes ochranný oděv v sobotu zřejmě v afektu pokousal dětský pacient nakažený virem eboly. Muže převezlo letadlo soukromé společnosti do Ženevy, kde bude po dobu třítýdenní inkubace umístěn v přísné izolaci na infekčním oddělení Ženevské univerzitní nemocnice. Podle ministerstva zdravotnictví jde o první případ lékařského transportu z oblastí epidemie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám