Hlavní obsah

Mladý Američan plaval do Severní Koreje, chtěl se setkat s Kimem

– Soul • Aktualizováno

Mladý Američan skončil v rukou jihokorejských vojáků, když se pokusil proplavat do Severní Koreje a tam se setkat s komunistickým vůdcem Kim Čong-unem. Oznámila to ve středu jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Foto: KCNA, Reuters

Mladý Američan se chtěl setkat s Kim Čong-unem.

Článek

Jihokorejská námořní pěchota nalezla evidentně vyčerpaného muže na břehu řeky Hangang, která se v širokém ústí stéká s řekou Imdžin přitékající z KLDR. Blíže neidentifikovaný muž ve věku kolem dvaceti let úřadům poté řekl, že chtěl řekou proplavat do KLDR a setkat se tam s jejím vůdcem. Vojenské úřady nyní Američana vyslýchají.

Oba korejské státy jsou formálně stále ve válečném stavu. Vzájemná hranice je jedna z nejmilitarizovanějších na světě a její nepovolené překročení může vést k pohraničním střetům. Tento měsíc jihokorejští vojáci zadrželi Jihokorejce, který se snažil dostat na loďce přes říční hranici na sever.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V minulosti se objevilo několik případů, kdy se jednotliví Američané pokoušeli dostat do totalitní KLDR z Číny. Pokus o nelegální přechod hranice z Jižní Koreje je však velmi neobvyklý, uvedla agentura AP.

Severokorejský nejvyšší soud poslal v neděli na šest let do pracovního tábora čtyřiadvacetiletého Američana Matthewa Millera, který byl zatčen letos v dubnu, když údajně po příletu do Severní Koreje roztrhal své turistické vízum a požádal o azyl. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Miller je jedním ze tří amerických občanů, jehož nyní režim v Pchjongjangu zadržuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám