Hlavní obsah

KLDR vyvíjí novou zbraň, chce odpalovat rakety z ponorek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea zřejmě vyvíjí nový zbraňový systém, který by jejímu námořnictvu umožnil odpalovat rakety z ponorek. Zpravodajské služby ale zatím nemají informace, že by KLDR už disponovala takovým funkčním systémem, uvedlo v pondělí jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce Kim Čong-un na severokorejské ponorce třídy Romeo. Archivní snímek

Článek

„Na základě zpravodajských informací USA a Jižní Koreje, jsme zjistili známky, že Severní Korea vyvíjí vertikální šachty pro odpalování raket na ponorkách,“ citovala agentura AFP nejmenovaného představitele jihokorejského ministerstva obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí resortu Kim Min-Seok v pondělí na pravidelné tiskové konferenci oznámil, že jeho země nemá žádné informace, které by potvrzovaly, že by KLDR už měla funkční takový zbraňový systém.

Podle jeho slov je ale možné, aby severokorejské námořnictvo upravilo ponorku třídy Golf (původně sovětské výroby) tak, aby se z ní daly odpalovat balistické střely středního doletu.

„Nemáme dosud potvrzenou informaci, že by byla v provozu severokorejská ponorka schopná vystřelit balistické rakety,“ zdůraznil Kim Min-Seok.

Americké ministerstvo obrany odmítlo zprávy o konstrukčních úpravách severokorejských ponorek komentovat.

Nová hrozba?

Přestože je k dispozici detailnějších informací málo a KLDR je pravděpodobně daleko od funkčního raketového systému na ponorkách, znamenal by takovýto prvek ve výzbroji novou bezpečnostní hrozbu, poznamenal deník The Wall Street Journal. Pchjongjang by tak mohl útočit na cíle nejen z pevniny, ale i z pod mořské hladiny v oblastech kolem Korejského poloostrova nebo i dál.

Nepočetnou severokorejskou flotilu ponorek tvoří starší plavidla z dob Sovětského svazu a upravené čínské ponorky.

V červnu se objevily informace, že KLDR má střely s plochou dráhou letu. Podle některých odborníků jde o modernizovanou verzi ruské protilodní střely Ch-35. [celá zpráva]

Americký expert na kontrolu šíření zbraní Jeffrey Lewis uvedl, že takováto střela může znamenat „nový a potenciálně destabilizující prvek“ ve výzbroji severokorejské armády.

KLDR v posledních měsících provedla několik raketových testů se střelami odpálenými ze země. USA už v březnu oznámily, že investují miliardu dolarů do rozšíření protiraketového obranného systému na západním pobřeží.

Reklama

Související články

KLDR vypálila další balistické rakety

Severní Korea vypálila dvě balistické rakety do východních vod. Oznámila to japonská vláda a dodala, že proti tomuto kroku vznesla protest. Podle japonského...

KLDR vypálila balistickou raketu scud

Severní Korea v sobotu odpálila balistickou raketu krátkého odletu. Uvedla to jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na spojený generální štáb s tím,...

Výběr článků

Načítám