Hlavní obsah

Do boje proti Islámskému státu se zapojí i Austrálie

Canberra
Aktualizováno

Do boje proti Islámskému státu se zapojí i Austrálie. Ve Spojených arabských emirátech už rozmístila své vojáky i bojové letouny. Uvedl to v neděli australský premiér Tony Abbott.

Foto: Mark Dadswell , Reuters

Australský premiér Tony Abbott

Článek

V příštích dnech Canberra rozmístí 600 příslušníků australské armády, kteří budou připraveni na vojenskou akci proti Islámskému státu, uvedl Abbott, jenž svým oznámením reagoval na oficiální žádost USA. Kromě toho se Austrálie chystá poskytnout až desítku letounů.

Podle Abbotta je vyslání 600 australských vojáků a bojové techniky přiměřeným příspěvkem mezinárodní koalici, o jejíž přímou podporu požádali Američané. Čtyři stovky příslušníků letectva a dalších 200 vojáků může být podle Abbotta vysláno v nejbližších dnech.

Experti na speciální operace

Podle prohlášení australské vlády nejsou součástí kontingentu bojové jednotky. Chystají se do něj ale například experti na speciální operace, kteří by mohli pomáhat iráckým silám. Kromě toho Austrálie hodlá do SAE vyslat až osm nadzvukových bojových letounů F/A18, jeden letoun včasné výstrahy Boeing E-7A Wedgetail a jeden tankovací a transportní letoun KC-30A, uvedl úřad australského premiéra.

Abbott s nabídkou pomoci přišel krátce poté, co hnutí Islámský stát zveřejnilo videonahrávku, na níž je zachyceno stětí britského humanitárního pracovníka Davida Hainese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám