Hlavní obsah

Ebola se šíří jako požár a může nás vymazat z mapy, varovala Libérie

New York

Libérie podle sdělení svého ministra obrany čelí kvůli ebole ohrožení národní existence. Brownie Samukai to řekl v úterý večer Radě bezpečnosti OSN, kde si podle BBC stěžoval na nedostatečnou mezinárodní reakci na ebolu.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijští vojáci nasazení k izolaci oblastí s ebolou

Článek

„Smrtelný virus ebola způsobil narušení běžné funkce státu,“ řekl Samukai a dodal, že se ebola šíří jako požár. Uvedl, že slabý zdravotnický systém země je přetížen množstvím případů eboly. Dodal, že země postrádá „infrastrukturu, logistické kapacity, odborné expertizy i finanční zdroje pro efektivní reakci na nemoc“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyslankyně OSN v Libérii Karin Landgrenová varovala: „Liberijci čelí nejsmrtelnější hrozbě od války.“ Řekla, že 160 liberijských zdravotníků se nemocí nakazilo a půlka jich zemřela. Důvodem je, že léčí a operují bez potřebných ochranných pomůcek, školení i peněz. V Monrovii nemají pro pacienty ani dost postelí, takže nakažené posílají domů. V okrese Montserrado, kde leží hlavní město, by bylo potřeba tisíc lůžek, nyní jich je 240 a plánuje se dalších 260.

Landgrenová označila ebolu za „moderní mor“ a zdůraznila, že počet případů narůstá exponenciálně.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

I americká zástupkyně v OSN Samantha Powersová označila mezinárodní reakci za nedostatečnou a slíbila, že USA na boj s nemocí poskytnou dalších deset miliónů dolarů. Na slabou reakci mezinárodního společenství si stěžovala Světová zdravotnická organizace (WHO) a Lékaři bez hranic, kteří uváděli, že by se měly v oblasti nasadit mezinárodní lékařské týmy včetně armádních, které mají dostatečné vybavení. [celá zpráva]

Podle WHO by bylo potřeba úsilí při boji s nemocí ztroj- až zečtyřnásobit. Organizace varovala, že v Libérii běžná opatření nestačí.

Nemocí se v Libérii, Guineji a Sieře Leone nakazilo 4269 osob, z nichž 2288 zemřelo. Polovina z nich nemoci podlehla v posledních třech týdnech, kdy v Libérii vzrostl počet nakažených o 68 procent. V Nigérii na nemoc umřelo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám