Hlavní obsah

Šíření eboly se zrychluje, očekává se druhá vlna

Právo, Alexandr Petrželka

Nebývalý nárůst epidemie krvácivé horečky ebola v západní Africe děsí odborníky. Počet obětí se blíží magickým dvěma tisícům, infikovaných je kolem 3500, což znamená dvoutřetinovou úmrtnost.

Foto: Reuters

Dobrovolníci pohřbívají oběť eboly v Sieře Leone v Kailahunu.

Článek

„Šíření nemoci je rychlejší než naše snahy o její zvládnutí,“ přiznala na jednání Světové zdravotnické organizace (WHO) její ředitelka Margaret Chanová.

WHO vyčítají některá média i řada expertů, že čas na akci proti epidemii zaspala. Organizace Lékaři bez hranic (MSF), jejíž týmy s ebolou bojují od samého začátku, v nebývale ostrém ­vyjádření označila postoj mezinárodní odborné veřejnosti k epidemii za „smrtelně nezodpovědný“. „Vypadá to jako ztracená bitva,“ řekl Mego Terzian z MSF.

Řeč čísel je neúprosná – plných 40 procent dosavadních obětí zemřelo v posledních třech srpnových týdnech, tedy v době, kdy už mělo bezmála šest měsíců trvající mezinárodní úsilí řádící epidemii začít brzdit. Místo toho se očekává, že vzplane novou silou ve druhé vlně.

Dvacet tisíc nemocných je prý nízký odhad

Dvoudenní jednání organizace v Ženevě vybralo osm léčebných terapií a dvě vakcíny, které by měly být dále rozvíjeny. Bude na to potřeba odhadem 600 miliónů dolarů, protože podle WHO nákaza postihne během šesti až devíti měsíců 20 tisíc lidí. Podle jiných zdrojů je to však příliš nízký odhad. Nebude-li brzy k dispozici zbraň proti viru, nemoc prý ustoupí teprve tehdy, když vymřou celé vesnice.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Konvoj sil OSN míjí výstražný nápis upozorňující na nebezpečí nákazy virem ebola v Abidžanu v Pobřeží slonoviny.

„Jde o největší, nejprudší a nejkomplexnější epidemii eboly, jaké jsme kdy čelili,“ řekla Chanová. „Nikdo z těch, kdo měli co do činění s epidemiemi v dřívějších letech, nic podobného té současné nezažil,“ dodala.

Lékař nevědomky ohrozil až 200 lidí

Druhé vlny se obává Nigérie, kde v rušném přístavu Port Harcour virus zabil lékařskou manželskou dvojici a zdravotní sestru. Lékař o svém nakažení zpočátku nevěděl a pravidelně operoval, na oslavu jeho narozenin a poté na jeho pohřeb přišly desítky lidí. Úřady se obávají, že mohl nakazit až dvě stě lidí.

Dobrých zpráv kolem eboly je málo. Brit, kterému zabral lék ZMapp, už opustil nemocnici. Týž lék zachránil zřejmě život i dvěma Američanům, ale nepomohl španělskému misionáři ani africkému lékaři, nadto jeho zásoby už jsou vyčerpány.

Na druhé straně však americký Institut pro alergie a infekční nemoci a firma GlaxoSmithKline oznámily, že příští týden zahájí testování vakcíny, a Japonsko nabídlo svůj nový protichřipkový lék Fabipiravir firmy Fujifilm-Toyama, který by díky podobnosti obou virů mohl zabrat i na ebolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám