Hlavní obsah

V Libyi uteklo před boji čtvrt miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Kvůli bojům mezi milicemi, které paralyzovaly největší libyjská města Tripolis a Benghází, uteklo za poslední čtyři měsíce ze svých domovů na 250 000 lidí. Ve čtvrtek to oznámila OSN.

Foto: Reuters

Tanky nasazené u Tripolisu

Článek

Asi 150 000 lidí uprchlo až za hranice Libye, 100 000 jich dál zůstává v zemi jako vnitřní uprchlíci.

Podle zprávy OSN zavládla v Libyi „atmosféra strachu” a jen málokterý z uprchlíků se nebojí mluvit o chování islámských radikálů. Milice útočí jak na znepřátelené bojovníky, tak na civilisty, dopouštějí se mučení i vražd. Na obydlené oblasti útočí všemi možnými způsoby - od přepadů za použití ručních zbraní po nálety. Vzhledem ke špatnému stavu zbraní, nedostatku výcviku a pohrdání životem civilistů jsou libyjské válečné zóny ještě nebezpečnější, píše se ve zprávě, ze které citovala agentura AP.

Obyvatelé Tripolisu a Benghází se rovněž potýkají s rozsáhlými výpadky elektřiny a s nedostatkem vody, paliva a dalšího základního zboží.

Chaos panující v Libyi rozpoutaly skupiny, které se podílely na svržení prezidenta Muammara Kaddáfího v roce 2011. Odmítají složit zbraně a podřídit se vládě a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.

Reklama

Výběr článků

Načítám