Hlavní obsah

Nigérii hrozí rozpad jako Iráku a Sýrii, Bama je plná mrtvých těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Z nigerijského města Bama, kam v pondělí pronikly milice Boko Haram, uteklo 26 000 obyvatel. Těla zabitých zůstávají ležet na ulicích, protože je nemá kdo pohřbít, uvedl senátor Ahmed Zanna. Klíčové město severovýchodní provincie Borno ale podle vlády ještě skupina Boko Haram plně neovládá. Experti ale varují, že se Nigérie může rozpadnout jako Sýrie nebo Irák.

Foto: Reuters

Nigerijská rodina, která utekla před milicemi Boko Haram.

Článek

Nezávislá Nigerijská bezpečnostní síť NSN ale tento týden podle BBC varovala, že skupina Boko Haram o něco rozšířila velikost území pod svou kontrolou. Podle ní to zvyšuje riziko, že se země může rozpadnout jako Sýrie nebo Irák. I Boko Haram na dobytých územích vyhlásila chalífát, není jen jasné, zda je spojen s chalífátem Islámského státu v Sýrii a v Iráku.

Boko Haram tento týden pronikla do města Bama, ze kterého podle středečního sdělení vládního úřadu pro krizový management (NEMA) uteklo už 26 391 lidí. „Číslo roste každou hodinu,“ varoval jeho mluvčí Abdul Kadir Ibrahim.

Foto: Reuters

Uprchlíci z nigerijského státu Borno

„Tolik těl leží na ulicích a lidem není ani dovoleno pro ně jít a pohřbít je,“ uvedl pro BBC senátor Zanna, jenž hovořil s obyvateli, kteří utekli. „Situace je pořád horší a horší. Každý muž je pro Boko Haram terč,“ dodal senátor.

Podle něj by bylo katastrofou, kdyby Boko Haram zahájila ofenzívu na 70 kilometrů vzdálené hlavní město státu Borno Maiduguri. „Žádám vládu, aby do Maiduguri poslala více vojáků a obrněné techniky,“ prohlásil Zanna.

Varoval, že Boko Haram bude těžké přečíslit: „Masově verbují ve vesnicích.“

Amráda  ale zatím popírá, že by milice město dobyly, i když na úvod obsadily kasárna. V pondělí armáda přisunula posily a útočníky vyhnala, ti se ale v úterý vrátili s posilami. Podle zástupce guvernéra státu Borno ale město neovládli, i když obyvatelé tvrdí opak. [celá zpráva]

Boko Haram drží celý jihozápad státu Borno včetně hranic s Kamerunem a Čadem, přes které podniká výpady. Ovládá města Madagali, Gwoza, které je hlavním městem chalífátu, a Ngala, i města Damboa a Dikwe.

Reklama

Výběr článků

Načítám