Hlavní obsah

Potlačení eboly vyžaduje vojenskou intervenci, uvedli Lékaři bez hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Lékaři bez hranic (MSF), kteří se snaží zvládat epidemii eboly v západoafrických zemích, opět kritizovali neadekvátně slabou globální reakci. Ředitelka MSF Joanne Liu uvedla v úterý, že nemoc zřejmě nepůjde zvládnout bez vojenského zásahu.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijské bezpečnostní síly brání lidem opustit oblast zasaženou ebolou.

Článek

Šíření epidemie podle Liu zabrání jedině okamžité masivní nasazení vojenských a civilních týmů schopných vypořádat se s biologickou katastrofou.

Vyzvala také k vyslání většího množství adekvátně vybavených polních nemocnic, vycvičených zdravotníků a leteckého mostu, jenž by pomáhal přepravovat lékaře a pacienty po západní Africe.

Liu při vystoupení ve Spojených národech opět kritizovala světové vůdce, že jejich reakce na největší epidemii eboly je neadekvátní. Podle ní se státníci obrátili k západní Africe zády a soustředili se na to, aby se nákaza do jejich země nedostala.

Svět boj s chorobou prohrává

„Během šesti měsíců nejhorší epidemie eboly v historii svět prohrává bitvu, aby ji zdržel. Vůdci selhali ve chvíli, kdy se s touto nadnárodní hrozbou měli poprat,“ řekla Liu a dodala. „Státy s adekvátní kapacitou jsou politicky a humanitárně odpovědné, aby postoupily a nabídly zoufale potřebnou konkrétní odpověď na katastrofu, která se před očima světa odvíjí.“

Podle ní by se měly do Afriky vyslat týmy místo toho, aby politici nabízeli pomoc vybraným pacientům, přepraveným do jejich zemí. Jako příklad uvedla nemocnici v liberijské Monrovii, která má 160 pacientů v izolaci, ale stojí před ní fronta lidí. „Bylo by potřeba dalších 800 lůžek,” řekla.

Liu hovořila podobně jako předseda světové banky Jim Yong Kim, který uvedl, že  pokud by se epidemie objevila ve velkém západním městě, rychle by se zvládla.

Po ebole může přijít hladomor

Vlivem opatření, která byla kvůli šíření smrtícího viru ebola přijata v západní Africe, je v této části kontinentu ohrožena letošní zemědělská sklizeň a hrozí tam růst cen potravin. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

V době, kdy se blíží sklizeň rýže a kukuřice, na farmách chybí pracovní síla. Problémy budou mít i pěstitelé kakaa a kaučuku, stejně jako dodavatelé palmového oleje. Zákaz prodeje masa divokých zvířat připraví o příjmy i lovce. Ti všichni rozšíří počet lidí, kterým se sníží kupní síla, tvrdí organizace OSN.

„Ještě předtím, než se vyskytla ebola, vydávaly některé domácnosti za jídlo 80 procent svého příjmu. Mnohé z nich po zvýšení cen už na jídlo nemají," řekl šéf dakarského úřadu FAO Vincent Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám