Hlavní obsah

V Mali padli čtyři vojáci OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Nejméně čtyři vojáci OSN byli v úterý zabiti a 15 dalších bylo zraněno při výbuchu nášlapné miny na severu Mali. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace OSN. V Mali působí od loňského jara i čeští vojáci.

Foto: Reuters

Francouzská vojenská hlídka v Mali

Článek

„Konvoj na cestě z města Kidal do města Aguelhok narazil na minu, která vybuchla. Uvedené číslo je zatím jen provizorní bilance obětí, protože šest osob je zraněno velmi vážně,” uvedl podle Reuters mluvčí OSN Olivier Salgado.

Mali zmítá násilí od roku 2012, kdy povstalci z řad Tuaregů obsadili oblast severního Mali a vyhlásili tam neuznaný stát Azavad. Pak nomády porazili islámští radikálové napojení na Al-Káid, kteří zahájili na počátku roku 2013 pochod na hlavní město Bamako.

Zastavily je až intervenční jednotky Francie a Africké unie, které získaly dočasnou kontrolu nad severem země v roce 2013. Letos v květnu však rebelové opět obsadili rozsáhlé oblasti v okolí měst Kidal a Ménaka.

Čeští vojáci v Mali působí od loňského jara, nyní mají schválený mandát do konce roku 2014. Armáda by chtěla misi prodloužit i do budoucna.

Vláda a parlament by o tom měli jednat v příštích týdnech. V Mali může být podle platného mandátu až 50 českých vojáků, v zemi jich ale působí méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám