Hlavní obsah

Američané věznění v KLDR mluvili s médii, požádali vládu o pomoc

– Pchjongjang/Washington

Trojice Američanů vězněných v Severní Koreji požádala Washington, aby vyslal do země svého člověka, který by pomohl zařídit jejich propuštění. Muži zadržovaní od několika měsíců po dva roky to prohlásili v oddělených rozhovorech, které za přítomnosti severokorejského funkcionáře poskytli televizi CNN a agentuře AP.

Foto: KCNA, Reuters

Kenneth Bae

Článek

Bílý dům poté uvedl, že je pro něj propuštění tria stále nejvyšší prioritou.

Zatímco Matthew Miller a Jeffrey Fowle jsou zadrženi od letošního jara a čekají na soud, Kenneth Bae si v pracovním táboře odpykává patnáctiletý trest. "Jedinou nadějí, kterou mám, je, že přijede někdo z USA," řekl v rozhovoru šestačtyřicetiletý misionář, který byl k nuceným pracím odsouzen za to, že chtěl údajně rozvrátit totalitní severokorejský stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rozdíl od dalších dvou zadržených, s nimiž je údajně zacházeno dobře a mají povoleny vycházky, není prý jeho zdravotní stav dobrý a musel být hospitalizován. Muž, který šest dní v týdnu tráví dřinou v pracovním táboře, prý ztrácí na váze, má potíže se spánkem a těžkými bolestmi zad.

Na americké úřady se proto se žádostí o intervenci v jeho případu obrátila i Baeho rodina. Podle jeho sestry Terri Chungové se ze způsobu, kterým při interview odvysílaném CNN seděl, dá poznat, že trpí opravdu těžkými bolestmi a vážně na něj psychicky doléhá izolace.

Bílý dům: Propuštění je pro nás prioritou

Bílý dům na žádosti reagoval prohlášením, podle nějž úřad prezidenta Baracka Obamy o poskytnutých rozhovorech ví. "Zajistit propuštění amerických občanů je nejvyšší prioritou a tyto případy v Bílém domě podrobně sledujeme. Stále děláme, co je v našich silách, abychom zabezpečili jejich co nejrychlejší propuštění," uvedl Obamův mluvčí Patrick Ventrell.

Foto: ČTK/AP

Jeffrey Fowle

Spojené státy před cestami do KLDR své občany varují. Washington neudržuje se Severní Koreou diplomatické styky. Konzulární agendu pro občany USA obstarává švédské velvyslanectví, s jehož zástupci Miller a Fowle prý nedávno jednali.

V rozhovorech řekli, že je soud čeká zřejmě v nejbližším měsíci. Podle AP se sedmapadesátiletý Fowle při interview místy usmíval, prohlásil však rovněž, že má strach a je zoufalý. Čtyřiadvacetiletý Miller byl bledý, vypadal velmi ustaraně a hovořil tiše.

Foto: ČTK/AP

Mathew Miller

Všechny rozhovory se odehrávaly v oddělených místnostech pod dohledem Severokorejců, otázky a odpovědi však nebyly cenzurovány.

Fowle se podle japonských médií provinil tím, že v jednom severokorejském nočním klubu nechal bibli. Propagace křesťanství je přitom v KLDR, která je ateistická a uctívá pouze své vůdce, zločin.

Miller zase údajně po příletu do země roztrhal své turistické vízum a požádal o azyl. Sám to však v rozhovoru nepotvrdil.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Pchjongjang se již v minulosti dočkal návštěvy vysokého amerického představitele, který přijel žádat o propuštění amerických vězňů. Někdejší prezident Bill Clinton přiletěl v roce 2009, kdy úspěšně vyjednal propuštění dvou amerických novinářek.

Reklama

Související články

V Severní Koreji zadrželi dalšího Američana

Počet amerických občanů zadržovaných v Severní Koreji se zvýšil na tři, když v polovině května zatkly severokorejské úřady Američana těsně před jeho odjezdem...

Výběr článků

Načítám