Hlavní obsah

Lesothská armáda se pokusila o puč

Maseru/Johannesburg

Armáda státu Lesotha, nacházejícího se v jižní Africe, obsadila vrchní velení policie i budovu vlády a přerušila vysílání rozhlasu i telefonní spojení v zemi. Premiér Thomas Thabane sdělil BBC, že před pučem utekl do sousední Jihoafrické republiky. Armádní mluvčí ale zprávu o převratu popřel. Podle informací agentury Reuters se v hlavním městě Maseru ozývá střelba.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Hlavní město Lesotha Maseru

Článek

"Je to puč, protože v čele stojí armáda. Vojsko se neřídí instrukcemi svého vrchního velitele, jímž jsem já," řekl v jihoafrické republice Thabane.

Agentura AP citovala armádního mluvčího Ntlele Ntoie, podle něhož vojáci jen odzbrojili policisty ve dvou policejních stanicích lesothské metropole Maseru. Policisté se prý chystali vyzbrojit demonstranty, kteří se chtějí zúčastnit protestu svolaného na pondělí jednou z koaličních stran. Vojáci údajně zbraně odvezli a vrátili se do kasáren. Při přestřelce s policisty byl jeden z vojáků zraněn a zranění utrpěli také čtyři policisté.

Ntoi počínání armády vysvětlil jako zákrok proti vyzbrojování politické frakce, a nikoli převrat. Prohlásil také, že armáda uznává ústavu i demokraticky zvolenou vládu: "Nehodláme nyní ani v budoucnu provést převrat. Plníme pouze svůj mandát na zajištění obrany naší země."

Napětí panuje od letošního června

V malém horském království uprostřed Jihoafrické republiky panuje od června napětí, protože premiér Thomas Thabane zrušil parlament, aby se vyhnul hlasování o nedůvěře kvůli třenicím v jeho dva roky fungující koaliční vládě.

Vicepremiér Mothetjoa Metsing chtěl vytvořit novou vládu, která by Thabaneho svrhla. Sousední Jihoafrická republika i regionální organizace, jichž je Lesotho členem, nicméně varovaly, že nebudou tolerovat žádné neústavní změny.

O osudu krále se tiskové agentury nezmiňují. Od získání nezávislosti v roce 1966 Lesotho, které patří k nejchudším zemím na světě, zažilo řadu vojenských převratů. V roce 1998 při jednom z nich zahynulo v Maseru nejméně 58 místních obyvatel a osm Jihoafričanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám