Hlavní obsah

Epidemie eboly vypukla už i v Kongu

Aktualizováno

Epidemie eboly se po zemích západní Afriky rozšířila také v Kongu, tedy ve střední části kontinentu, kde na podobné příznaky choroby zahynuly již desítky lidí. Konžský ministr zdravotnictví v neděli podle agentury Reuters oznámil, že na severu země se potvrdily dva případy nakažení ebolou z osmi testovaných lidí.

Foto: Reuters

Zdravotník v ochranném obleku podává vodu ženě nakažené virem eboly v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom ve čtvrtek informovala, že na krvácivý zánět trávicího traktu, což může být příznak eboly, zemřelo v oblasti nejméně 70 osob.

"Výsledky vyšly pozitivní. Virus eboly se potvrdil v Konžské demokratické republice," sdělil Kabange v tamní televizi. Podle něj jde o sedmý výskyt eboly v této africké zemi. Zároveň řekl, že epidemie nesouvisí s tou, která právě řádí v západní Africe. Zdravotníci pokračují v zevrubném monitorování osob vykazujících známky nakažení.

Podle místních zdrojů zasáhla nová epidemie několik vesnic v Rovníkové provincii, kde byl přitom hlášen první známý případ eboly na světě v roce 1976. Úmrtnost u nakažených činila ale 12 procent, což dává naději, že ve většině případů o ebolu jít nemusí. U eboly je úmrtnost asi šedesátiprocentní.

Epidemie eboly si dosud vyžádala v západní Africe 1427 mrtvých z 2615 nakažených, kteří jsou nyní oficiálně evidováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám