Hlavní obsah

Za rozšíření eboly v Sieře Leone může jediná bylinkářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rozšíření eboly v Sieře Leone, kde si vyžádala stovky obětí, přispěla bylinkářka a šamanka, která tvrdila, že má zvláštní schopnosti a může nemocným pomoci. Do odlehlé příhraniční vesnice Sokoma za ní jezdili nemocní s ebolou ze sousední Guineje, kde epidemie propukla.

Foto: Reuters

Zdravotník v ochranném obleku podává vodu ženě nakažené virem eboly v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone.

Článek

„Tvrdila, že ebolu dokáže vyléčit. A nemocní z Guineje za ní začali přicházet přes hranici do Sierry Leone,” řekl agentuře AFP Mohamed Vandi, který je nejvyšším zdravotním činitelem v nejhůře postiženém okrsku Kenema. „Ona sama se nakazila a zemřela. A během jejího pohřbu se nakazily ženy z okolí.”

Při tradičním pohřebním rituálu se dotýkaly těla zesnulé. Když se vrátily do vesnic v okolních kopcích, spustily řetězovou reakci nákazy, smrti, pohřbů a dalších nákaz. Znepokojivě se šířící infekce přerostla do velké epidemie, když virus 17. června dorazil do města Kenemy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Lékaři odebírají vzorky krve pro testy na přítomnost viru eboly u pacientů v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone

Etnicky rozmanité město se 190 000 obyvateli už má nejvyšší výskyt horečky lassa – dalšího virového horečnatého krvácivého onemocnění – na světě. Mnozí ale před léčbou virových krvácivých horeček v nemocnicích dávají přednost bylinkářům a šamanům, protože úroveň nemocnic v západní Africe není právě vysoká.

Virus zastihl zchátralou městskou nemocnici v Kenemě nepřipravenou. Mezi 277 lidmi, kteří dosud v nemocnici zemřeli, bylo i 12 zdravotních sester. Dalších deset se ebolou nakazilo, ale přežilo.

Smrt sester

Prvním případem eboly v nemocnici byla těhotná žena, která potratila, protože virus patrně přešel na její nenarozené dítě. Nemocnice v Kenemě má jako jediná na světě izolační jednotku pro pacienty s horečkou lassa. Je umístěna v prostorách mimo hlavní budovu nemocnice a právě tam byla rychle vytvořena improvizovaná jednotka pro nemocné s ebolou. A tam také začaly umírat zdravotní sestry.

Více než 25 let tam jako vrchní sestra sloužila Mbalu Fonnieová, která se starala o víc nemocných s krvácivou horečkou než kdokoli jiný na světě. Nákazu horečkou lassa přežila, ebole však vzdorovat nedokázala. V červenci se nakazila od jednoho z pacientů a zemřela během několika dní. Její smrt vyvolala stávku stovky zdravotních sester, které si stěžovaly na špatné vedení střediska pro léčení eboly.

Foto: Reuters

Dobrovolníci jsou připraveni pohřbívat oběti eboly v Pendebu v Sieře Leone

„Všude, kde virus eboly udeří poprvé, si vyžádá značný počet obětí mezi zdravotníky, protože s ním ještě nemají zkušenosti,” říká Vandi. „Virus eboly je smrtící a nic neodpouští. Když uděláte sebemenší chybu, nakazíte se.”

Virus napadá prakticky každou část tkání a mění orgány i svaly na kaši podobnou pudinku, která prosakuje či vystřikuje z těla. Je vysoce nakažlivý při vystavení tělesným tekutinám. Právě tak se nakazil a pak zemřel i hlavní sierraleonský specialista na ebolu Umar Khan. Ještě před svou smrtí dokázal zachránit více než stovku životů.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Směny na jednotce, kde se léčí ebola, jsou dobrovolné, protože nikdo nemůže sestry nutit, aby tam pracovaly. Mnohé z nich to také odmítají a ty, které zbývají, jsou vyčerpané a přepracované.

Sestra Rebecca Lansanaová se britskému listu The Guardian svěřila, jak je nervózní z vysokého počtu úmrtí mezi zdravotnickým personálem. „Moje rodina nechce, abych tam dál chodila. Myslí si, že umřu, a vyhýbají se mi, abych je nenakazila ebolou,” řekla. Než článek v britském deníku 9. srpna vyšel, zemřela ve věku 42 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám