Hlavní obsah

U Jávy našli vrak americké lodi potopené Japonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké námořnictvo potvrdilo, že na dně Jávského moře skutečně leží vrak amerického křižníku USS Houston. Ten Japonci potopili během druhé světové války. Zahynulo při tom na 700 námořníků.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry vraku lodi USS Houston

 
Článek

Oblast je oblíbeným cílem potápěčů. Ti američtí a indonéští potvrdili, že na dně leží skutečně potopený křižník. Části trupu podle nich ale zmizely stejně jako nevybuchlá munice. Nyní se americké a indonéské úřady snaží zajistit ochranu místa, které se stalo hrobem námořníků z USS Houston.

Foto: Profimedia.cz

Křižník USS Houston v přístavu v New Yorku. Snímek z doby kolem roku 1935

Loď byla potopena 28. února 1942 v bitvě v Sundském průlivu.

USS Houston a australský lehký křižník HAMS Petrh se pokusily po porážce spojenců v bitvě v Jávském moři uniknout z Batávie Sundským průlivem.

Byla to riskantní akce, protože plavidla neměla doprovod. Torpédům vypuštěným z torpédoborce Fubuki se ještě vyhnuly, takže ta zasáhla japonská vyloďovací plavidla. Proti dělům japonských těžkých křižníků Mogami a Mikuma ale neměly obě spojenecké lodě šanci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Jávské moře

Původně se předpokládalo, že zahynulo všech 1068 námořníků, později se ale ukázalo, že 368 jich bylo zachráněno. Skončili v zajetí. Konce války se jich dožilo 291.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám