Hlavní obsah

V Číně odsoudili k smrti Němce za vraždu kladivem

– Peking

Čínský soud vynesl trest smrti nad Němcem za dvojnásobnou vraždu. O případu ve středu informoval agenturu DPA advokát odsouzeného. Německo chce zabránit vykonání exekuce.

Foto: Reuters

Čínští policisté před budovou soudu. Archivní snímek

Článek

Šestatřicetiletý muž z Bavorska v roce 2011 zavraždil ze žárlivosti na ulici přístavního města Sia-men svou expřítelkyni a jejího tehdejšího partnera. Použil přitom kladivo a nůž.

Následně se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Po páru zůstal dnes už šestiletý sirotek.

Pachatel a jedna z jeho obětí, bývalá přítelkyně původem z Venezuely, se seznámili při studiu sinologie v Mnichově. Rozchod v létě 2005 však Němec nezvládl. Ženu pět let pronásledoval, i když se ještě ve Spolkové republice obrátila na policii a v roce 2006 odjela studovat do Číny. Tam se vydal za ní, zřejmě jen proto, aby ji i s jejím přítelem zabil.

Německo nejvyšší trest odmítá

Advokát Čhcen Li-kun uvedl, že soudní projednávání skončilo už v roce 2011, ale muž verdikt nedostal. Odvolat by se proti němu musel do deseti dnů po obdržení. Průtahy ale naznačují, že si je Peking vědom ožehavosti případu.

Německo verdikt odsoudilo s tím, že kategoricky odmítá hrdelní trest. Uvedlo, že použije všechnu svou moc, aby  rozhodnutí zvrátilo.

Rozsudek zatím není pravomocný. Každý trest smrti uložený soudem nižší instance musí v Číně ještě projednat Nejvyšší soud v Pekingu. Rozsudek může potvrdit, ale i změnit na doživotní vězení.

Jediný Evropan, který byl za posledních padesát let v Číně popraven, byl podle DPA rodilý Pákistánec s britským pasem. V roce 2009 mu čínský soud udělil nejvyšší trest za pašování drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám