Hlavní obsah

Nedovolte lidem s horečkou vycestovat, žádá WHO země postižené ebolou

– Ženeva • Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí vyzvala všechny země, v nichž jsou evidovány případy nákazy virem ebola, aby zavedly kontrolu všech cestujících, kteří je opouštějí. Opatření se mají týkat mezinárodních letišť, přístavů i pozemních hraničních přechodů. Úřady mají komukoliv, kdo vykazuje příznaky onemocnění, zabránit ve výjezdu ze země.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Konvoj sil OSN míjí výstražný nápis upozorňující na nebezpečí nákazy virem ebola v Abidžanu v Pobřeží slonoviny.

Článek

Světová zdravotnická organizace ve svém prohlášení zároveň zopakovala, že riziko nakažení na palubě letadel je malé a že není důvod k zavádění plošných restrikcí v cestování a mezinárodním obchodu.

„Žádáme postižené země, aby prováděly kontroly všech osob, které je opouštějí na mezinárodních letištích, přístavech a hlavních hraničních přechodech a které vykazují příznaky horečky, jež by mohla souviset s potenciální infekcí virem ebola,“ stojí v prohlášení WHO.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kdokoli s příznaky souvisejícími s virem ebola by neměl dostat povolení k odjezdu, pokud nejde o součást evakuace pod lékařským dohledem,“ pokračuje WHO.

Obětí už je 1145

Počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl od března podle nejnovější bilance WHO na 1145.

Nejnověji zemřela ve Spojených arabských emirátech v tranzitu na cestě do Indie 35letá žena z Nigérie. Podle serveru Gulfnews měla symptomy eboly. Do Indie se jela léčit s rakovinou.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od března se virem infikovalo 2127 lidí.
Nejvíce epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu a Sierru Leone. Nové případy infikovaných přibývají od konce července i v nejlidnatější africké zemi Nigérii. Agentura DPA informovala, že z nemocnic tam z obavy před nákazou utíká stále více lékařů a zdravotníků, a to především v Lagosu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám