Hlavní obsah

Čadská armáda osvobodila část ze stovky rukojmí unesených islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čadská armáda osvobodila 85 z více než stovky Nigerijců, které před týdnem z vesnice na břehu Čadského jezera unesli příslušníci islamistického hnutí Boko Haram. V neděli o tom informovala televizní stanice CNN. Podle ní ozbrojenci převezli rukojmí do Čadu, tam ale jejich konvoj zastavili čadští vojáci, kterým se zdála vozidla podezřelá.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto: Imám Abubakar Shekau stojící v čele sekty Boko Haram

Článek

Příslušníci hnutí Boko Haram zaútočili na vesnici Doron Baga nedaleko břehů Čadského jezera minulou neděli. Ozbrojenci zapálili ve vesnici domy, zajali skupinu žen a mužů ve věku mezi 15 a 30 roky, naložili je na nákladní auta a odvezli. Při útoku na vesnici 28 lidí zahynulo.

Islamisté zřejmě rukojmí převáželi po skupinách motorovými čluny přes jezero a na čadském území pokračovali v cestě s nákladními auty a autobusy. Jejich konvoj vedený šesti ozbrojenci ale zastavili čadští vojáci, kterým se nezdál vysoký počet cestujících. Osvobodili celkem 85 lidí, mezi nimiž podle nigerijských úřadů bylo 63 mužů a 22 žen. Dalších zhruba 30 lidí Boko Haram stále drží v zajetí, protože posádka člunu viděla, jak konvoj na pevnině kontrolují vojáci, a ujela.

Foto: David Ryneš, Novinky

Islamistické hnutí Boko Haram, které Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila na seznam teroristických organizací, dramaticky vystupňovalo během uplynulého roku útoky na civilisty. Mezi běžné praktiky hnutí patří únosy chlapců, kteří jsou pak nuceni bojovat v jejich řadách, a únosy dívek, jež se stávají sexuálními otrokyněmi bojovníků. Před čtyřmi měsíci islamisté unesli z nigerijské obce Chibok 270 dívek – 219 z nich zůstává stále v zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám