Hlavní obsah

KLDR odpálila další rakety hodinu před příletem papeže Františka do Soulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea ve čtvrtek odpálila ze střelnice na východním pobřeží země do Japonského moře tři rakety krátkého doletu. Informoval o tom podle agentury Jonhap jihokorejský spojený štáb náčelníků. Test raket se uskutečnil necelou hodinu před příletem papeže Františka do Jižní Koreje.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Mluvčí štábu uvedl, že střely ráže 300 mm byly odpalovány ve 25minutových intervalech z raketometu KN-09 na střelnici u Wonsanu severovýchodním směrem.

Střely doletěly do vzdálenosti zhruba 220 kilometrů. Zřejmě spadly ještě do severokorejského pobřežního pásma.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde o další ze série podobných zkoušek, které severokorejský režim provedl v posledních týdnech. Podle Jižní Koreje se snaží prodloužit dolet svých střel ze 160 kilometrů na 210 kilometrů.

Pchjongjang vyjádřil znepokojení nad každoročními vojenskými jihokorejsko-americkými manévry. Další mají začít v nejbližších dnech a KLDR vyzvala Soul, aby cvičení zrušil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František přiletěl poprvé na návštěvu Jižní KorejeVideo: Reuters

Papež František bude v Jižní Koreji pět dní. V zemi je silná katolická menšina. František Jižní Koreu navštívil v rámci své první cesty do Asie. Na letišti ho uvítala jihokorejská prezidentka. Papež se zúčastní festivalu asijské katolické mládeže i beatifikace 124 korejských mučedníků. Setká se také se studenty, kteří přežili potopení trajektu Sewol.

Papež František vyzval Severní a Jižní Koreu, aby upustily od demonstrací síly a prostřednictvím dialogu usilovaly o mír. V projevu, který přednesl v přítomnosti jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, zdůraznil, že mír vyžaduje schopnost odpuštění a vzájemný respekt. Je třeba podpořit diplomacii, aby dialog nahradil "vzájemné obviňování, zbytečné kritiky a projevy síly", řekl papež.

Pozdravil Čínu

Když letoun s papežem na cestě do Jižní Koreje přelétal nad Čínou, zaslal František pozdravný telegram čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a čínskému lidu. Takový dopis sice posílá papež pokaždé, když se ocitne ve vzdušném prostoru nějaké země, v tomto případě se ale s napětím očekávalo, co papež vzkáže. Čínský režim totiž místním zhruba 12 miliónům katolíků zakazuje uznávat papežovu autoritu a nemá s Vatikánem navázány oficiální styky.

"U příležitosti vstupu do čínského vzdušného prostoru přeji vše nejlepší vaší excelenci a vašim spoluobčanům a dávám boží požehnání míru a blahobytu země," uvedl papež v telegramu. Už sám fakt, že směl papež vstoupit do čínského vzdušného prostoru, je podle agentury Reuters vnímán jako pozitivní, byť malý krok ke zlepšení vztahů mezi Vatikánem a Pekingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám