Hlavní obsah

Japonsku vadí ruské cvičení u Kuril

– Tokio/Moskva

Japonsko ve středu protestovalo proti cvičení ruské armády, které začalo v úterý u tichomořských Kurilských ostrovů, na něž Japonci vznáší nárok. Japonské ministerstvo zahraničí již oficiálně protestovalo u ruského velvyslance v Tokiu.

Článek

„Pořádání takového cvičení na Severních teritoriích je zcela nepřijatelné,” řekl podle agentury Reuters novinářům premiér Šinzó Abe.

Přijetí protestní nóty potvrdil agentuře ITAR-TASS mluvčí ruského velvyslanectví Alexandr Bondarenko.

Nacvičovat se má i výsadek

Manévrů se účastní přes tisíc příslušníků ruských ozbrojených sil se stovkou kusů vojenské techniky včetně bezpilotních letadel. Tématem cvičení je především pobřežní obrana, ale pět vrtulníků Mi-8 AMTŠ se bude účastnit nácviku výsadku na jednom z ostrovů.

Čtyři ostrůvky Jižních Kuril, které Japonsko označuje jako Severní teritoria, jsou od konce druhé světové války pod sovětskou a pak ruskou správou. Japonsko však na ně stále vznáší nároky, pročež nebyla mezi oběma zeměmi dosud uzavřena mírová smlouva.

Cvičení bylo zahájeno jen několik dní po tom, co byly zostřeny sankce proti Rusku, k nimž se připojilo i Japonsko.

Japonský premiér Abe se přitom od nástupu do funkce snažil zlepšit vztahy s Moskvou, zahájil i diskuzi o uzavření mírové smlouvy.

Japonsko a Rusko spojují zájmy na poli energetiky a Moskva by v následujících 20 letech ráda zdvojnásobila vývoz ropy a plynu do Asie. Japonsko přitom kvůli odstavení jaderných reaktorů nadále prohloubilo svou závislost na dovozu energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám