Hlavní obsah

Tajfun Halong vyhnal z domovů milióny Japonců

– Tokio

Téměř dva milióny lidí muselo být evakuováno před tajfunem Halong, který v sobotu večer udeřil na japonské ostrovy. Živel si naštěstí vyžádal zatím jen jednu oběť a třiatřicet zraněných.

Foto: Reuters

Živel doprovázený mohutnými dešti způsobil velké problémy v dopravě.

Článek

Tajfun doprovázený mohutnými dešti a vichrem dosahujícím rychlosti 100 kilometrů za hodinu udeřil na západní část Japonska a způsobil velké problémy v dopravě. Odvoláno muselo být více než 200 letů a některé rychlovlaky přerušily provoz. Stalo se tak před japonským buddhistickým svátkem Obon, kdy se pravidelně vydávají na cestu tisíce lidí.

Pohřešuje se surfař

Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň varování a upozornily mimo jiné na vysokou pravděpodobnost sesuvů půdy. Jednoho muže spláchla rozvodněná řeka v prefektuře Gifu a lékaři v nemocnici už ho nedokázali zachránit. Kromě něj se ještě pohřešuje surfař u pobřeží prefektury Wakajama.

Meteorologové předpokládají, že tajfun bude postupovat na sever přes hlavní japonský ostrov Honšú. Silný vítr a lijáky jsou předpovídány i ve východní části Japonska, včetně oblasti metropole Tokia. Japonsko každý rok zasáhne průměrně přes 11 tajfunů. Většina z nich se podle meteorologů objevuje mezi červencem a říjnem. Na začátku července v zemi udeřil tajfun Neoguri, který připravil o život nejméně sedm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám