Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu zachránili opuštěné štěně

Bagrám

Čeští vojáci, kteří chrání spojeneckou základnu Bagrám v Afghánistánu, pomohli zachránit opuštěné štěně. Malá fenka si české výsadkáře oblíbila při jejich návštěvách sousední vojenské afghánské základny. Vojáci jí nejprve vozili pamlsky, poté ji přes americkou organizaci pomáhající opuštěným zvířatům zajistili nový domov ve Spojených státech. Česká armáda to uvedla na svém webu.

Foto: Kolektiv 6. čety 2. Strážní roty BAF

Zachráněná fenka Míša

Článek

Podle četaře Tomáše S. přátelství mezi českými vojáky a fenkou začalo při jedné z hlídek, během které jednotka odjela jednat s představiteli afghánské armády na jejich základnu. „Během jednoho takového jednání se k nám přibatolilo malé štěně a chtělo si hrát. Pokaždé, když jsme příště jeli na toto místo, brávali jsme pro něj s sebou pamlsky na přilepšenou,” uvedl Tomáš.

Psi v asijských a islámských zemích nemívají šťastný osud, často končí v toulavých smečkách, které se snaží po ulicích najít něco k jídlu.

„Postupně se nám v hlavách začal rodit nápad, že by bylo dobré Míšu, jak jsme ji pojmenovali, dostat pryč. Když nám ji dokonce afghánští vojáci nabídli s tím, že ji nechtějí, bylo rozhodnuto,” dodal četař.

Kontaktovali proto jednu z několika amerických a evropských organizací, které opuštěným zvířatům v Afghánistánu pomáhají.

Foto: Kolektiv 6. čety 2. Strážní roty BAF

Štěně s čs. vojákem

Míša nyní obývá kábulský psí útulek, který provozuje americká liga pro opuštěná zvířata. V blízké době ji čeká převoz do Ameriky k nové majitelce. Přes internet ji adoptovala americká vojačka, která se právě z nasazení v Afghánistánu vrátila a jednoho psa si země přivezla.

„Pro vojáky bylo velkým potěšením na sociálních sítích sledovat odezvu a podporu, kterou akce na záchranu Míši mezi lidmi v Evropě a USA měla,” uvedl armádní web.

Americká armáda používá psy při válečných nasazeních v rámci takzvané canisterapie, tedy uklidňující a léčebné kůry při které jsou lidé v kontaktu se psy, kteří vynikají svou přítulností.

Američané proto do armády zavedli takzvaného combat stress dog, tedy bojového protistrestového psa. Na základně Bagrám tuto funkci plní maďarská ohařka Eden, která má hodnost major. Nedávno si její přítomnosti mohli užít i čeští vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám